רוני נאק צילום: תומר פדר
לא צריך הרבה יותר ממבט מהיר כדי להבין שיש לנו כאן משהו מיוחד. ואם לא די ברמזים העבים שמגיעים מצבע שחור בשתי טקסטורות שונות, הנגיעות החכמות של גוון "כתום ק.ט.מ" במינון שמותיר אותך רעב, וקיט אביזרים מצוין – הרי שהכיתוב "1964" אולי יפיל לך לבסוף את האסימון. שכן מדובר במהדורה מיוחדת של דגם ULTRA המציינת חצי-מאה של ייצור אופניים באוסטריה. עצם הייצור של המהדורה המיוחדת הזו על ידי ק.ט.מ מלמד אותנו עד כמה חשוב המיצוב וחשובה המורשת בעולם הזה.

אולטרה 1964 LTD
מדובר אם כן בשלדת זנב-קשיח ממשפחת אולטרה – הנגישה-יותר ומיועדת לרוכבים חובבים-אך-רציניים – כשמעליה דגמי אראה ו-מיירון ה"מקצועיים" יותר. השלדה קיימת בתצורה של גלגלי 27.5 ושל 29 אינץ' – אנחנו בחרנו ב-29 אינצ'ים ההגיוניים יותר בהקשר קשיח הזנב. השלדה עשויה מאלומיניום 6061 והחלמות של צינורות הידרופורמיים. זווית ההיגוי תלולה למדי – 71.5 מעלות, מוט עליון קצר ותומכות שרשרת קצרות גם כן – רק 455 מ"מ. כל זה יוצר אופניים שמרגישים לא רק קומפקטיים אלא גם בעלי היגוי זריז, ותגובות חדות לאינפוט של הרוכב. בסיס הגלגלים קצר גם הוא – רק 106.3 ס"מ בשלדת ה-17 שנבחנה. הגימור הוא שחור מט/מבריק ו"נגיעות" של כתום – בצבע, אנודייז או רכיבים – היכן שצריך. המראה מינימאליסטי אך מתוחכם – אהבנו.

את הגלגל הקדמי אוחז מזלג מצויין – רוקשוק REBA – עם קפיץ אוויר, כיוון לשיכוך החזרה ונעילה מרחוק של המהלך – זה אגב עומד על 100 מ"מ שימושיים למדי. מיסבי היגוי בשני קטרים אוחזים איתנה במזלג ומוספים לצמצום הפיתול ומעל סטם וכידון שטוח מליין האקססוריז של ק.ט.מ.
• למה לחכות למבצעים? תנו לנו לסגור לכם את עסקת הרכב הטובה ביותר!
ההנעה היא על בסיס רכיבים משיאמנו. קראנק חלול ועליו זרועות של ד'אור עם שלוש פלטות של גלגלי שיניים. מאחור קסטה עם 10 הילוכים כשעל הכל פוקד מעביר אחורי מסדרת XT (ללא מצמד הפעם…) ומעביר קדמי ד'אור. שיפטרים M610 בסיסיים למדי – לא הכי יפים אבל מאסיביים ועמידים. על הבלימה מופקדים מעצורי דיסק הידראוליים – גם הם משימאנו דגם M396 הקליפרים נושכים דיסקים בקוטר 180 מ"מ בחזית ומאחור כשראוי לציין את המיקום המעולה והמוגן של הקליפר האחורי בין תמוכות השרשרת לתמוכות המושב.

זה האחרון – המושב יעני – מתנוסס על מוט מושב ממותג ק.ט.מ ועל המושב עצמו תגלו את הגרפיקה הייחודית ל-LTD הזה. את החבילה מסכמים צמיגים של שוואלבה ברוחב 2.25 על חישוקי ק.ט.מ אשר רכוסים מטבורי-גלגל שימאנו ד'אור.
משקל האופניים – כולל דוושות ונוזל נגד תקרים – עמד על 12.0 ק"ג – המחיר 5,900 שקלים.
רכיבה
הקטע באופניים, כמעט תמיד, הוא הרכיבה עצמה. אבל הפעם מצאתי עצמי מביט ארוכות באופניים האלו, מנסה לגלות פרטים נוספים שפספסתי ב-בהייה הקודמת. הם מאד יפים – אם בעבודת המתכת שלהם, העיצוב הגרפי ואפילו הפרופורציות – הכל ממש עשה לי את זה.
אין הרבה מה לעשות במונחי סט-אפ. שנתות על צינורת המזלג הופכות את קביעת לחץ האוויר לדבר שולי כמעט וצריך רק לסדר את הזוויות של המנופים והמושב כדי להתחיל לרכוב.

ישיבה ורכיבה ראשונים והתחושה היא כאילו שאתה נוהג במכונית ספורט קטנה – נאמר אבארט 595 – האופניים קצרים, מגיבים בחדות להיגוי או דיווש, והם ששים לשנות כיוון (לפחות במונחי 29 אינץ') כמו שהם מהירים – מאד – בקו ישר.
רכיבת המבחן שלנו כללה את סינגלי החובה של בן שמן – משם גם הצילומים – וגם רכיבות שבילים באיזור השרון והנגב המערבי. במצטבר מעל ל-100 קילומטרים מהירים, קלילים ומהנים מאד על האופניים האלו.

המשקל העצמי מספיק נמוך גם כדי לאפשר לך להשתתף איתם במירוץ XC מזדמן – אם אתה חושב שכבר הבשלת לזה. בכל מקרה עם 30 הילוכים, ויחסי העברה קרובים, תמצא הילוך לכל זווית או שיפוע. העברת ההילוכים עבדה ללא דופי בכל המתארים ובכל זאת הייתי רוצה ללכת את ה"מטר הנוסף" וליהנות משירותיו של מעביר אחורי עם מצמד. מה שהיה מוסיף לדיוק ההעברות ומוריד ממספר הפעמים ששמעתי את השרשרת חובטת בתמוכתה.
בסיס הגלגלים הקצר מסייע מאד להניף גלגל כשצריך להתעלות מעל למכשול אבל יש גם קנס כשקשה להשאיר את הפרונט צמוד לקרקע במעלות תלולים.

למעצורים עוצמת בלימה ומינון טובים מאד. אבל דרשו פרק "הרצה" ארוך למדי עד שהחלו לבלום ברצינות. גם לצמיגים הנהדרים יש משקל בתכונות של האופניים האלו והם משלבים התנגדות קטנה לגלגול ומשקל עצמי נמוך יחד עם אחיזה צידית טובה מאד. רק הרעות שבדרדרות הכריעו אותם. וגם על זה אפשר להתגבר עם כללי רכיבה נכונים.

סיכום
האופניים האלו מאד מצאו חן בעיניי. הם נותנים תמורה טובה לכסף אם במונחי סטייל וייחוד (וגם זה חשוב) אבל גם במונחים של איבזור וביצועים. האופי שלהם והמשקל לא ירתיעו רוכב מתחיל, אבל ימשכו רוכבים וותיקים שרוצים לגוון או להיזכר בהנאות ובישירות של אופניים קשיחי זנב איכותיים. והמחיר, הגם שלא מאד נמוך אבל גם לא מאד גבוה, מנגיש אותם לרוכבים רבים, אם בהווה ואם בפוטנציה.