רוני נאק צילום: תומר פדר
לא צריך להיות חד אבחנה כדי לקלוט שיש בעולם האופניים מספר זעום של ספקים בתחומי המתלים וההנעה. וכמעט שזה לא משנה איזה שם של מותג מתנוסס על שלדת הקרבון/אלומיניום/טיטניום שלכם, רוב הסיכויים הם כי המתלים מגיעים מפוקס או רוקשוקס ומערכות ההנעה והבלמים הם של שימאנו או SRAM. "היי יש גם את @&^%" יאמרו המבינים, וזה נכון אבל משקלם – במאסת האופניים קטן יחסית – ואני לא סופר את יצרני הרכיבים הבסיסיים אשר מייצרים אופניים במיליוני יחידות. ואחרים אשר יטענו "כן, אבל המתלים מכויילים לפי ההגדרות הייחודיות של כל מותג". נכון גם אתם צודקים.
כל ההקדמה הזו באה להעביר את המסר שהיום יותר מתמיד מתקשים יצרני האופניים למצוא את ה"דלתא" את היתרון היחסי, אשר יבליט וירים אותם מעל יער שלדות האופניים שנראה לרבים זהה כמעט לגמרי.

אז אם את הרכיבים ההיקפיים אפשר לקנות ממספר ספקים מוגבל, הדרך הטובה ביותר להתבלט טכנולוגית היא דרך השלדה. אם בקינמאטיקה של תנועת המתלה, גיאומטריה פרוגרסיבית, חומרים אקזוטיים או ביצוע יוצא דופן. כאן נכנסת לתמונה CORRATEC הגרמנית.
בקצרה מדובר במותג גרמני אשר משכנו בבוואריה למרגלות האלפים כ-30 קילומטרים בלבד ממינכן. הם החלו פעילות בשנת 1990 ומייצרים כיום מנעד מוצרים רחב מאד של דגמים להרים, לכביש, אורבאניים, וחשמליים. השלדות הן ברובן אלומיניום מסדרות 7000 ויש גם קרבון בדגמים הבכירים.
אלינו הם מיובאים על ידי רן זילכה ומשווקים דרך האתר שלו וחנויות מפיצים.

InsideLink 10Hz
טוב…אז מה יש לנו כאן. הדגם שבחנו הוא היצירה האחרונה במעבדת ה"יוצא דופן" של קוראטק. אבל עוד לפני שאכנס לקישקעס להלן עיקרי הדברים. מדובר בשלדת אלומיניום בגיאומטריה הפרוגרסיבית שאנו רואים יותר ויותר מותגים המשתמשים בה. תומכות שרשרת קצרות 438 מ"מ, זווית היגוי שטוחה של 68 מעלות, זווית מושב זקופה עם 74 מעלות וקורת שלדה עליונה ארוכה 575 מ"מ באופני הבחינה. התיכנון וההנדסה של כל זה נעשו בגרמניה, הייצור בטייוון, וההרכבה הסופית נעשית ליד מינכן. בחינה מקרוב של השלדה מגלה הקפדה "ייקית" על פרטים וגימור. אם זה הלחמות יפות מאד, מובילי כבלים ממוקמים נכון, בורגי אלומיניום באנודייז צבעוני ועוד. ייקה.

בשלדה הזו יש "קונצים" רבים. אם זה קראנק PRESSFIT העשוי משני חלקים שנועד להוסיף לקשיחות הכוללת, ניתוב חלק מהכבלים דרך השלדה, תושבות מתלה אחורי אקצנטריות, צירי מתלה רחבים במיוחד וממוסבים התורמים לעמידות בפיתול זרוע אחורי בפרופיל נמוך המגנה על קליפר הבלם האחורי ועוד.
ספקית המתלים היא רוקשוקס עם מזלג רווליישן RLT עם נעילה מרחוק ומהלך של 130 מ"מ. בולם אחורי מונארך RT עם נעילה ושיכוך החזרה. העברת הכוח היא סט של 2X10 שמגיע עם שימאנו XT. מאחור למעביר יש מצמד (שאנו אוהבים מאד), לקדמי יש תושבת מוצקה לשלדה והוא מקפיץ אשר השרשרת על קראנק XT חלול. שיפטרים XT מצוינים.

גם המעצורים מגיעים משימאנו – XT עם דיסקים ICE בקוטר 180 בחזית ו-160 מאחור. אלו מוברגים לסט גלגלים ZZYZX עם נאבות מכורסמות ועליהם צמיגי קונטינטאל ברוחב 2.2. גם הכידון הרחב (740 מ"מ) והסטם מגיעים מ-ZZYZX.
תוספת מקומית, של היבואן הישראלי, של מוט מושב הידראולי מעולה של רוקשוקס היא בהחלט מבורכת בעיקר מכיוון שהיא כלולה במחיר של האופניים (ברגיל זו תוספת של כ-1,400 שקלים). זה עומד על 19,000 שקלים והמשקל על 14.2 ק"ג כולל דוושות.
המתלה
המון סוגים של מתלים יש בעולם אופני ההרים, וזה בהחלט אחד מיוצאי הדופן. במידה מסוימת מזכיר את מתלה DW שיש במותגים אמריקאיים רבים אלא שכאן הנדנדה העליונה היא פנימית, בתוך משולש השלדה הקדמי – מכאן השם. התצורה הזו עדיין יוצרת ציר ווירטואלי (VPP) אשר מדמה זרוע ארוכה יותר, וממוקמת, ווירטואלית, במקביל ומעל לקו תמוכת השרשרת – המטרה היא לנטרל את כוח דיווש מלהשפיע על המתלה. ולפי קוראטק המתלה הזה לא צריך נעילה, פלטפורמה או גיזמוז אלקטרוניים כדי לספק את הסחורה בכל תוואי שטח ומאמץ דיווש או שניהם יחד.

10Hz הוא הכינוי של התושבת הקדמית של הבולם. מדובר למעשה בתושבת "צפה" המורכבת משני אלסטומרים הסופגים את התדר הגבוה שמגיע עם חירפוצים בשטח. לפי היצרן, החיכוך הפנימי של בולמי הזעזועים, יחד עם סף הפריצה של הבולם מונעים אפשרות לטפל ביעילות בשיבושים קטנים. בולם גומי כזה – להלן אלסטומר – חסר למעשה חיכוך פנימי ומגיב מיידית לכל שיבוש בשטח. האופניים מגיעים עם שני סטים: קשה ורך. ואפשר להחליפם בעשר דקות עבודה ושני מפתחות אלן.
רכיבה
למרות המבנה המורכב, הכיוון הראשוני, "סט אפ", יחסית פשוט. זאת, בזכות טבלת משקל/לחצי אוויר של היצרן והשנתות שעל בולמי הזעזועים אשר הופכים כל כיוון SAG ראשוני לקליל. תנוחת הרכיבה ממורכזת למדי ועם חלוקת משקל פחותה לאחור. המשקל מתחלק באופן שווה יותר בין הגלגלים וזה בא לידי ביטוי גם בהיגוי חד ומדויק יותר וגם באחיזה טובה מאד של הפרונט בקרקע – אחרי שהתרגלנו לנדידה בכמה שלדות פרוגרסיביות מהדור האחרון. לסט אפ יש משמעות רבה באופן שהאופניים והמתלים כאן עובדים לכן הייתי משקיע בזה יותר מחמש דקות.

• ספיידרטק – כואב לך? שים טייפ!
הרכיבה כללה שני פרקי XC פתוחים באזור השרון על שבילי החול ספוגי הגשמים – לבחון את יעילות הדיווש ואת נוחות האופניים ועוד שני פרקים האחד בחורשים הסופר-טכני והאחר בסינגלים החינניים של בן שמן שם גם האופניים צולמו.
ובשורה התחתונה? קוראטק עומדים בהבטחת היצרן. המתלה האחורי מספק לאופני ה-27.5 אינטצ' האלו נוחות רכיבה מרשימה מאד ועקיבה מדויקת של הגלגל את פני הקרקע. ולא משנה אם זה על פני באמפים עוקבים בשבילי חול או בגינות הסלעים. הבידוד של ה"דברים הקטנים" מרשים ביותר ומשאיר את מערכת החיבורים המורכבת של המתלה ואת בולם הזעזועים, לטפל באתגרים החשובים באמת.
התחלנו עם SAG של 20% אבל הגענו לתוצאה עדיפה עם כמעט 25% ובהמלצת היצרן השארנו את הבולם משוחרר בכל מתארי הרכיבה – וזה עבד פנטסטי. מרשים מאד. כמה מרשים? שלא נגענו כלל בכיול המתלה כשעברנו משבילי XC לסלעים ולקיפוצים של הסינגלים ההרריים. המתלה הקדמי גם הוא עשה עבודה טובה למדי ודרש מעט תשומת לב. הקיטורים לגביו נוגעים לקצת פיתול שמורגש כשיש אחיזה מאד טובה תחת הגלגלים. העקיבה אחרי פני השטח טובה והעמידות בפני סגירת מהלך מצוינת. האיזון הזה של השלדה יוצר כלי סינגלים חזק מאד אשר משלב זריזות ודיוק היגוי עם יכולת מופלאה של המתלים לספוג, לגהץ ולהוריד את הכוח לקרקע כשצריך. במצבים הבודדים שבהם חסרה אחיזה זה היה כשלחץ האוויר בצמיגים החדשים היה גבוה מדי.
יתר הרכבים תפקדו נהדר. אם אלו הבלמים של XT אשר מספקים מודולציה ועוצמה מרשימים מאד או העברת הכוח אשר התמודדה יפה גם כשפספסנו העברות בשיא העומס על השרשרת. כיאה למערכת של 2X10 כל ההילוכים היו זמינים על שתי הפלטות ללא תלונות מצד המעברים גם במצבי הקיצון.

סיכום
יש המון סוגי מתלים לאופני הרים וזה אחד המרשימים שבהם. וזה מרשים עוד יותר כשזוכרים שמדובר בבולם זעזועים ג'נרי שלא עבר התאמה מיוחדת אצל גורו מתלים מקודש. כאופני ALL MOUNTAIN המסוגלים לסינגלים טכניים למדי אבל גם שלא לענות את הרוכב כשצריך לדלג כמה קילומטרים על "שביל לבן" בדרך לגינת הסלעים הבאה.
הסתייגויות? החיווט סביב הכידון מאד עמוס כאשר לכבלים הרגילים מצטרפים עוד שניים – למוט המושב ונעילת המזלג. המושב לא מאד נוח כשמבלים שלוש שעות ויותר בשבילים וזהו בעצם.
האופניים האלו הם פרי של מחשבה מאד קפדנית, וזה בא לידי ביטוי בהנדסה יוצאת דופן הקפדה על פרטים וביצוע נאה מאד. עוד ראוי לציין לשבח את התוספת, ללא תשלום וכפריט סטנדרטי, של מוט המושב ההידראולי. ואחרי שאמרנו את כל זה וביחסי למחירי אופניים אחרים המצוידים ב-מתלי SW או VPP אחרים, יש כאן עסקה מאד מעניינת – נכון גם ב-19 אלף שקלים.
האם מומלץ לקנות אופניים חשמליות גאגר מ אקופאן ?
שמעתי שיש להם 2 תווי תקן.
אני מתעניינת באופניים לילדה שלי, בת 14 אני לא יודעת לבחור הייתי בחנות שלכם במסגר
וגם בחנות ליד ב ecofun מה מומלץ ?