למדבר יש קסם רב. מרחבים עצומים, שממה, שקט, נופים לא מוכרים, ערוצי נחלים אדירים, ציורי סלע וצוקים נישאים. פסח הוא החופשה הראשונה שהיא ארוכה מספיק כדי לצאת ליותר מגיחה קצרה לנוף הנפלא והמסתורי הזה. אנו יוצאים לסוג שטח שאינו מוכר לרובנו, לרכוב על שבילים וסינגלים זרים, הרחק מיישוב ועזרה ולפעמים גם באיזורים שאין בהם קליטה סלולארית (תאמינו או לא אבל עוד נותרו כמה פינות בישראל שאינן מכוסות). זו כבר אינה גיחה מהירה של שעתיים בבוקרו של סוף שבוע, אלא מסע של ממש שצריך להיערך לו ולהיות מודעים למה אנו מכניסים את עצמנו. אין הכוונה להרפות ידיכם, להיפך! צאו המדברה ליהנות מנופי בראשית, דרכי בשמים עתיקות וסינגלים מופלאים. אבל ההצלחה של כל מסע מתחילה בהכנות. אז הנה:

• מסלול טיול מדברי מבורות לוץ לבורות עדה
• מסלול טיול מדברי מהר עמשא לים המלח
אופניים
המרחקים בדרום גדולים. הרבה יותר גדולים ממה שאנו רגילים לרכוב בסופ"ש רגיל של פורענות. כך למשל מסלול "קלאסי" שמתחיל בשדה בוקר ומסתיים בעין חצבה מגיע לכ-70 קילומטרים – ויש לכך דוגמאות רבות נוספות. האופניים המתאימים ביותר לכסות מרחקים כאלו יהיו בעלי גלגלי 29 אינץ', רצוי עם שיכוך מלא. לאופניים כאלו יש יכולת מופלאה להגיע לקצב "שיוט" מהיר ולהישאר בו לאורך זמן. הגלגלים הגדולים בעלי תנע רב, ציר הגלגל וההנע גבוהים מעל לקרקע, וכל זה עוזר לכם לעבור מעל מכשולים ולשפר את הנוחות. כל מהלך מתלה מ-80 מ"מ ועד 120 מ"מ יספק לכם נוחות רבה מבלי לגבות "קנס" מוגזם על אבדן אנרגיית דיווש במתלים. אופניים בעלי מהלך גדול מזה ירגישו לכם "אובר קווליפייד" לשבילים האלו ולרוב מדובר כבר באופניים כבדים יותר המתאימים לרכיבות אגרסיביות. תמיד אפשר לעשות טיולי הקפצות (עם רכב) ואז ליהנות רק במורדות וגם זה סבבה.

הכנת האופניים לא צריכה להיות משהו מיוחד. כדאי לקחת אותם לחנות כדי לבדוק שהכל תקין ולשמן את מה שדורש שימון. רוב שבילי הדרום הם מצע קשה ואבנים, מעטים הקילומטרים של החולות ויש כמה ערוצי נחל חצציים שממש אין מה לחפש בהם על אופניים (נחל נקרות למשל) ולא כיף לרכוב בהם. צמיגי טיובלס יקנו לכם שקט, אתם יכולים ללכת על מידה צרה יותר ועל סוליה אגרסיבית פחות כדי להקטין את ההתנגדות לגלגול.
ציוד
קחו שניים מכל דבר פריט מתכלה. שתי פניומיות, נוזל נגד תקרים, בקבוקוני CO2, לשונית של תושבת מעביר ההילוכים האחורי, כלי לשרשרת וחוליות שרשרת ספייר. בנוסף, צריך גם כלי עבודה בסיסיים, כבל ספייר, מלא אזיקונים, מסקינגטייפ חזק, גפרורים/מצית, מיתר חזק, לדרמן, והכי חשוב – משרוקית. אין הרבה דברים באופניים שיכולים להתקלקל אבל אם יקרה משהו זה תמיד יקרה במקום הכי רחוק מציביליזציה.
אחרי האופניים שימוש דגש רב על נשיאת מים. אף פעם אין "יותר מדי" מים. מלאו את השלוקר עד הסוף. אם יש נקודות לנשיאת מים על שלדת האופניים התקינו בקבוקי מים נוספים. קחו בחשבון ליטר מים לכל שעת רכיבה. נראה לכם מוגזם? חשבו על זה: קל יותר לסחוב 5 ליטרים של מים מאשר חבר על אלונקה. נסו להימנע ממשקאות אנרגיה עתירי קפאין. אלו יאיצו את ההתייבשות ועשויים לגרום לעליית חום הגוף והאצת הדופק.

חייבים לאכול במהלך יום הרכיבה. חטיפי אנרגיה הם מצויינים, ובעצם כל מזון שאינו קשה לעיכול ועתיר אנרגיה. השאירו את הארוחה הגדולה לסוף יום הרכיבה. תוספי תזונה וג'לים למינהם יועילו להחזיק לכם מלחים שאבדו בהזעה – רק בדקו שאין בהם יותר מדי קפאין או חומרים כימיים ממריצים אחרים. פסח גם מסמן את עונת המעבר ואת החמסינים הראשונים. גם אם יש מספיק מים עדיין אתם חשופים למכת חום. הקפידו לנוח, למצא צל אם יש, וככלל אצבע לא לרכוב בשעות החמות ביותר של היום – אם אפשרי.
קשה לרכוב עם ביגוד ארוך רק כהגנה מקרני השמש. לא תתביישו להשתמש בקרם הגנה באיזורים החשופים של העור. גילחתם את הרגליים, מריחת הקרם לא תערער את גבריותכם יותר מזה.
בעלי חיים לרוב אינם בעיה בדרום – אלא דווקא מוקד משיכה. הכוונה היא לבעלי חיים שיכולים להרוס: נחשים, עקרבים ודומיהם. אלו חיות ליליות שלא סביר כי תפגשו באור יום. ההנחיות במפגשים האלו ברורים – הניחו להם. התרחקו לאחור ונתקו מגע.

לפני הרכיבה
יש לקנות מפת סימון שבילים מעודכנת של האיזור בו תטיילו. על המפה עצמה תמצאו את מספרי הטלפון של הרשויות עימן יש לתאם את כניסתכם לשטח (מתא"ם של צה"ל למשל). שטחי האש לרוב אינם פעילים בחול המועד אבל אף פעם אי אפשר לדעת מתי צבא ידידותי צריך להתאמן אצלנו. רצוי שבן משפחה ש"מבין" ולא יוצא לטיול ידע את כוונתם ויקבל זמני גג ליציאה מהשטח. ארזתם כבר מים? עכשיו הכפילו את הכמות. בדיקה אחרונה של תקינות האופניים, ארזו בגד חם (אך קל) לערב – הבדלי הטמפ' בין היום ללילה מאד קיצוניים בעיקר באיזור הר הנגב. לא לשכוח לקחת את המפות שקניתם ולא לסמוך על GPS. ולא – WAZE לא עובד בשטח וגם GPS מקצועי יפסיק אחרי כמה שעות כשתגמר הסוללה – קחו סוללה ספייר. צמיג מתקפל יוסיף הרבה לבטחון שתסיימו את המסלול בזמן המתוכנן.
בייקפאקינג
בגדול – תרמילאות על אופניים. כיף גדול אבל יהיה עליכם לשאת הכל: מזרן, אוהל, כירה, מזון ומים. יש ציוד ייעוד לעניין הזה וההשקעה משמעותית במיתקון של האופניים עם תיקים וסבלים.

נתקעתם
ירד החושך ואתם ממש לא בכיוון. עצרו במקום. ללא תאורת לילה חזקה והכרה של המסלול זה יכול להיות מאד מסוכן להמשיך. התארגנו ללינת לילה הכי טוב שאפשר, עם עדיפות להדליק מדורה קטנה – זה מעולה למוראל. רכזו את המים והמזון שיש, ונסו להוציא מזה את המיטב. אם אפשר להוציא הודעה לרשויות על מצבכם מה טוב. אם לא, אותו חבר מבין שסיפרתם לו על כוונותיכם יזעיק את המשטרה – אחרי שלא יצרתם קשר בזמן הגג.
צא נגבה
המדבר נפלא, מאד מושך ובהחלט שווה דיווש. זיכרו להתכונן היטב מראש, לא להיות זחוחים ולסיים את הרכיבה מבלי שהייתם צריכים להשתמש באף כלי עבודה או חלק חילוף – או 669. חג שמח