רוני נאק
שוק הרכב הגדול ביותר הוא – סין – עם כ-29 מיליון מכוניות חדשות הנמכרות בו הוא יותר מכפול מגודלו של מספר 2 – שזה ארה"ב. ובכן כפי שאנו, אירופה וגם ארה"ב חווים – גם מכירות הרכב החדש בסין במגמת ירידה – למעשה מדובר בירידה רצופה מזה 13 חודשים אחרי שסיכום מכירות יולי הראו צניחה של 4.3% במכירות. וכשכל חצי אחוז בעל משמעות של 145,000 אלפי כלי רכב, ההשפעה על היצרניות ועל השוק העולמי גדולה מאד.
הנתיב להתאוששות גם הוא לא ברור. זאת, על רקע מלחמת הסחר עם ארה"ב, בורסה לא החלטית ותקנות זיהום אוויר (בתוך השוק הסיני – ובעידוד אגרסיבי של הממשלה החזקה) מקשים על יצור דגמים מתאימים. לא בכדי סין היא השוק הגדול ביותר של מכוניות חשמליות. בין הנפגעות הבולטות היא GEELY – בעלת האחזקות ב-וולוו השבדית וכן בעלת עניין בדיימלר וב-פרוטון המלאזית. בהיותה יצרנית רכב השלישית בגודלה בסין היא חזקה מספיק כדי לפתח ולייצר מכוניות ללא שיתופי פעולה עם יצרניות הרכב המערביות – ולמרות נתוני הפתיחה הטובים האלה המכירות של מכוניות ג'ילי נופלות ב-20% חודש בחודשו מזה שלושה חודשים רצופים.

היצרנית הגדולה בעולם של מכוניות חשמלית היא…אם חשבתם טסלה אתם טועים. זו BYD הסינית. וגם זו ספגה נפילת מתח של 17% בחודשים האחרונים בשל צימצום התמריצים של הממשלה למכוניות חשמליות – בניסיון לשפר את התזרים למדינה – נשמע לכם מוכר? צמצום הסובסידיה הממשלתית בלמה באופן מוחשי מאד את המכירה של הכלים החשמליים דבר המאשר שוב את התיאוריה כי כלי רכב בעלי הנעה אלתרנטיבית לא מסוגלת להצליח ללא רגולציה תומכת.
כל זה כשברקע שוק נדל"ן ספקולטיבי ובורסה חלשה בה יש משקל רב לסקטור המסחרי. האם טרמפ מנצח במלחמת הסחר?