רוני נאק
חטיבת המחקר של ענקית המחשבים IBM – הנקראת לקונית: IBM Research – הודיעה כי השיגה פריצת דרך במחקרה לפיתוח מצברים אשר יהיו חופשיים לחלוטין ממתכות כבדות במבנה שלהן. לפי IBM היישומים הנוכחיים למצברים של תעשיית הרכב ולתשתיות חשמל חכמות – מעלים סימני שאלה באשר לקיימות של הטכנולוגיות שבהן (ובתרגום ישיר: צריכים למצא חלופות אמינות והומניות יותר לכרייה באפריקה וליצור מצברים שיחזיקו יותר זמן – המערכת).

על ידי שילוב של שלושה חומרים ש-IBM פיתחה ואשר לעולם לא שולבו יחדיו במצבר – צוות הפיתוח גילה או יצר תהליך כימי במצבר שלא צריך כלל חומרים כמו קובלט ו-ניקל בהרכב. את החומרים שבמצבר הזה אפשר להפיק ממי ים. שזה על פי IBM, הרבה פחות פולשני מלשלוח ילדים עם מקושים לחפור בורות באדמת אפריקה (אם כי ההודעה לא פירטה מה התהליך שבו מופק אותו חומר מהמים, ועד כמה הוא סביבתי). אבל חכו. זה לא הכל. בבחינות המעבדה התגלה פוטנציאל טוב יותר מאשר סוללות הליתיום-איון המתקדמות ביותר. עם יתרונות בצפיפות האנרגטית (כמה קווט"ש אפשר לדחוס ליחידת נפח אחת), זמן טעינה מהיר הרבה יותר (5 דקות לטעינה של 80%), יותר עוצמה וגם פחות אחד – פחות דליק (נושא שמאד מעסיק כיום כוחות חילוץ באירופה – אבל לא בישראל).

• קישור למאמר
מרצדס בנץ זיהתה את הפוטנציאל וכבר השתיים הודיעו על שיתוף פעולה (יחד עם שחקנים קטנים נוספים) לפיתוח הדור הבא של המצברים לרכב. חשוב לציין כי מדובר רק בצעדים ראשוניים של הטכנולוגיה הזו ויש עוד כברת דרך של מו"פ לעבור. במידה וכן – זה יכול בהחלט ליצור הפרעה משמעותית באופן שבו אנו חושבים על מצברים כיום.
