בימי הלחימה האחרונים שעוברים על ישראל, הוכח פעם אחרי פעם כי היכולת להגיע במהירות למרחב מוגן מצילה חיים. לכן אם אתם נוסעים למילואים, להתנדב באחד המשקים החקלאיים או פשוט מנסים ליצור לעצמכם שגרת מלחמה – תרצו לצמצם למינימום ההכרחי את זמן החשיפה במקומות שאינם מציעים מחסה ראוי – למשל עמדות הטעינה.

אם כבר יש לכם רכב חשמלי, אתם בטח מכירים את סוגי העמדות השונות. לטובת עשרות אלפי הישראלים שרק השנה הצטרפו למהפכה החשמלית נספר כי לצד עמדות הטעינה הביתיות יש גם עמדות טעינה ציבוריות. אלו יכולות להיות עמדות טעינה AC המספקות עד 23 קו"ט או עמדות DC מהירות (עד 60 קו"ט) או אולטרה מהירות (מעל ל-60 קו"ט). כדי להתחבר לעמדות הטעינה האלה – אי אפשר פשוט להגיע אליהן ולנפנף מולן בכרטיס האשראי. יש להוריד אפליקציה ולהירשם באחת או יותר מספקיות הטעינה הפועלות בישראל. זה לא נוח אבל זה מה שיש. באפליקציה תוכלו לזהות אילו עמדות טעינה יש בדרך, האם הן תפוסות או פנויות, מה עוצמת הטעינה שהן מספקות ומה תהיה העלות ל-1 קוט"ש (משתנה בין החברות השונות).

• היתרונות הרבים של הפלטפורמה החשמלית החדשה של יונדאי
• זה סוד הטווח האדיר של יונדאי איוניק 6
לעניניינו. כדי לצמצם את זמן החשיפה מחוץ למרחב מוגן תרצו מן הסתם להתחבר לעמדת הטעינה החזקה ביותר הנקראת בדרככם. על פניו, עמדת טעינה של 180 קו"ט תתן לכם זמני טעינה הרבה יותר קצרים מעמדה של 50 קו"ט. זו אמירה נכונה ולא נכונה באותה המידה. זאת, מכיוון שאת מהירות הטעינה (או כמה קו"ט תספק העמדה לרכב) קובעת מערכת הניהול שברכב!
ברגע שמחברים בין הרכב החשמלי לעמדת הטעינה, עוד לפני שהחשמל מתחיל לזרום, נוצרת "לחיצת יד" או תקשורת בין הרכב לעמדת הטעינה. באותו הרגע מתחשבת המערכת בכמה פרמטרים כשהחשובים שבהם: רמת הטעינה הקיימת ו-טמפ' הסוללה – הם שיקבעו כמה "מיץ" תספק העמדה. בנוסף, כדאי להכיר את המפרט של הרכב שלכם. יש לא מעט רכבים חשמליים שעוצמת הטעינה המירבית שהם יכולים לקבל היא 70 או 80 קו"ט. ביום חם ואחרי נסיעה העוצמה יכולה לרדת ל-50 ואף פחות מזה. לכן להתחבר לעמדה של 180 קו"ט לא תקצר את זמן הטעינה.

בעולם הרכבים החשמליים יש שתי רמות מתח מקובלות: הראשונה היא 400 וולט של מרבית הרכבים החשמליים מסין ואירופה (למעט פורשה ו-אאודי GT). השניה היא 800 וולט שתמצאו בדגמי יונדאי איוניק 5 ו-6 וכן במותגים נוספים המשתמשים בפלטפורמת E-GMP המצוינת. "איפה זה פוגש אותי?" אתם בטח שואלים. וטוב שכך, זה יפגוש אתכם במהירות הטעינה החזקה והמהירה ביותר שיש כרגע בעולם הרכב. יונדאי איוניק 5 וגם יונדאי איוניק 6 יכולים לקבל עד 175 קו"ט מעמדת 400 וולט ועד 350 קו"ט מעמדת 800 וולט (מאלה יש בודדות בישראל).

במימד של קיצור זמן הטעינה זה אומר שיכולת לסחוט את מלא ההספק מעמדת 150 קו"ט תקצר לשליש את זמן הטעינה ביחס לעמדה של 50 קו"ט. על מחשב הדרך שברכב יתווספו מאות קילומטרים לטווח הנסיעה תוך דקות ספורות. ואפשר יהיה להתנתק מעמדת 150 קו"ט אחרי כ-15 דקות כשנוספו לסוללה כ-50 קוט"ש המספיקים למעל ל-200 קילומטרים. צריכים רק עוד 100 קילומטרים כדי להגיע הביתה? 10 דקות או פחות יטענו לכם די והותר.
לפלטפורמה חשמלית של 800 וולט יש יתרונות רבים כשהעיקרי שבהם הוא הורדת העומס התרמי על המערכת בשל היחס בין הזרם למתח שהמכפלה שלהם נותנת את ההספק. ככל שהמתח עולה (V – וולט), הזרם יכול לרדת (A – אמפר) ועדיין לשמור על רמת הספק (W-וואט או באלפים קילו-וואט) גבוהה.
לסיכום, כדי לצמצם את השהות בעמדת טעינה חשופה ולא מוגנת, הפיצוח הטוב ביותר יהיה להצטייד עם רכב בעל מערכת חשמלית של 800 וולט. או שפשוט תגשו לאולם יונדאי הקרוב.
תוכן מקודם