רוני נאק
תאגיד ראיית החשבון העצום, ארנסט אנד יאנג, פרסם מחקר שבו התגלה כי 16 יצרניות הרכב הגדולות בעולם הגיעו לשיאי רווחיות ברבעון השלישי של שנת 2021. נתוני המכירות מלמדים על ירידה של 16% אולם הרווח התפעולי צמח (ביחס לתקופה המקבילה אשתקד) ב-11% בסכום של 23 מיליארד דולרים.

הם עשו זאת בזכות השילוב של שבבי המחשב (צ'יפים) שאספקתם התדלדלה מאד, בדגמים היקרים והרווחיים ביותר (על חשבון דגמים עממיים וזולים שייצורם האט או נעצר כליל). במקביל הם הפסיקו לתת הנחות לרוכשים – מכיוון שהביקוש עולה בהרבה על ההיצע (בהקשר הזה נציין כי אצלנו בישראל מעריכים גורמים בענף כי קיים "מחסור" של כ-50 אלף מכוניות חדשות).
"תעשיית הרכב מעולם לא חוותה כזה שימור מוצק של מחיר המכוניות", אמר בכיר ב-EY "גם אם מחסור השבבים ייפתר בשנה הקרובה, מחירי המכוניות ימשיכו להיות גבוהים עוד זמן רב".

לצד זאת אין אווירת קאראחאנה במשרדים הגבוהים של הנהלות יצרניות הרכב. גם מותגים שהיו מסודרים מבחינת זרם אספקת השבבים מרגישים את השפעת המחסור שנוצר בחומרי גלם רבים ואת עליית המחירים הגלובלית. הקורונה תמשיך לפגוע בנפחי היצור ותגרום האטה או עצירת מפעלים וכמובן לפגיעה בשרשרת האספקה העולמית. ספקים רבים נמצאים ממש במלחמת הישרדות ובסופו של דבר גם יצרניות הרכב הגדולות ביותר תלויות בהם.