יום שישי , 18 אפריל 2025
אראמקו הסעודית משקיעה כמיליארד דולרים במיזם משותף לג'ילי ורנו ליצור מנועי בעירה פנימית. צילום: ARAMCO

ג'ילי משקיעה במנועי בעירה פנימית

רוני נאק

התפתחות מעניית מאד בעולם הרכב שמלמדת על המתרחש אי שם, עמוק בחדרי האנאליסטים של כמה מענקי התעשייה. וכמו תמיד, אסור להקשיב להצהרות אלא לראות מה הם עושים (בעיקר עם הכסף שלהם) כדי להבין לאן באמת הרוחות נושבות.

ענקית הנפט ARAMCO הסעודית, שמכרה בשנת 2023 נפט גולמי בשווי 500 מיליארד דולרים מזהה הזדמנות עסקית שנולדה – החזיקו חזק – דווקא מהעליה של הרכבים החשמליים. זו מבחינתה הזדמנות מספיק טובה כדי להכניס את היד לכיס המאד עמוק ולהשקיע כ-810 מיליון דולרים ברכישה של 10% מחברה בשם Horse Powertrain שתכליתה הוא לפתח ולייצר מנועי בעירה בפנימית. ההגיון אחרי ההשקעה המשמעותית הזו הוא שככל שתעשיית הרכב מפסיקה לפתח את מנועי הבעירה הפנימית בעצמה – לא תהיה לה ברירה אלא לרכוש בעתיד את המנועים מספקים חיצוניים.

להורדת ההודעה לעיתונות

בהשקעה העצומה הזו, ARAMCO מצטרפת לעוד שתי בעלות מניות משמעותיות שלכל אחת יש 45% אחזקות בחברה: רנו הצרפתית (15% בבעלות צרפת, 15% בבעלות ניסאן והשאר בידי הציבור) וגם חביבת הקהל הישראלי ענקית הרכב הסינית GEELY (אצלנו מותגיה מוכרים היטב בשמות של ג'ילי, זיקר, פולסאטר, לינק&קו, וולוו ו-סמארט) – המכנה המשותף לנוכחות של שלושת המשקיעים הגדולים האלה – שלפחות לשניים מהם יש תיק מוצרים חשמליים גדול מאד ומחוייבות של מיליארדים לפיתוח רכבים חשמליים – הוא ההבנה שהמעבר לתחבורה חשמלית יהיה הרבה יותר איטי וארוך ממה שהרגולטורים גרמו לציבור לחשוב.

אחד ממותגי ג'ילי המשווקים בישראל. זיקר 001 החשמלי והמרשים. צילום: ZEEKR

 

את הלך הרוח הזה מבטא ל-FT בצורה הברורה ביותר סגן נשיא אראמקו – ברנש בשם יאסר מופתי – האחראי להשקעה "זה יהיה מאד יקר לעולם לדחוק לגמרי או להיפטר ממנועי הבעירה הפנימית. אם מביטים בעלויות ובעוד מרכיבים רבים נוספים, אני חושב שמנועי בעירה פנימית יהיו עמנו עוד שנים רבות. יתרה מזאת, גם בשנת 2050 יותר ממחצית המכוניות עדיין יסעו על דלק כזה או אחר".

בתחילת 2020 נראה היה לכולם כי מנוע הבעירה הפנימית הגיע לסוף דרכו (ותודה ל-VW על דיזלגייט) ושורה ארוכה של יצרניות רכב משמעותיות כמו מרצדס, פורד, GM ורבים אחרים – עם רוח גבית של ממשלות בעלות אג'נדה סביבתית תלושה מהמציאות – התחייבו להפסיק לשווק רכבי בעירה פנימית עד 2035 ו-2040. אולם המציאות לא התיישרה עם משאת הנפש, המכירות של רכב חשמלי בעולם המערבי מאטות, בין השאר בשל השימוש שממשלות עושות בכספי ציבורי כדי לסבסד רכישת רכבים חשמליים (דרך תמריצים), העלות הגבוהה של כלי הרכב החשמליים, תשתית טעינה חסרה, חששות בטיחותיות, עלויות ביטוח ואפילו בעיות מו"פ של דגמים רבים המגיעים לנהגים "לא בשלים" בשל התחרות העזה בין היצרנים.

עתה, בשבועות האחרונים אנו עדים לתיקצוב מחדש אצל פולקסווגן, מרצדס ואחרים, בחזרה לחטיבות המנועים המתדלדלות.

מנכ"ל Horse Powertrain, מטיאס ג'יאני "אנו מאמינים שב-2040 ואף מעבר לכך נראה מספר גדול של רכבי ICE (בעירה פנימית). יותר ממחצית ואפילו יותר מ-60% ממכירות הרכב החדש יהיו של רכבים היברידיים או פלאג-אין. תחזית כזו מייצרת הזדמנות לרכז את היצור של מנועי בעירה פנימית". ג'יאני אף אמר ל-FT, שהחברה בשיחות ואף חתמה על הסכמים עם כמה יצרני מכוניות לאספקת מנועים. אם עד עתה לא שמעתם על החברה הזו, נספר לכם שמדובר ב-JV שנולד אחרי שרנו ו-ג'ילי החליטו להוציא למיקור חוץ את חטיבות המנועים ותיבות ההילוכים ואיחדו אותן למיזם המשותף. נכון להיות החברה שווה 7.4 מיליארד אירו, מעסיקה 19,000 עובדים ב-17 מפעלים ברחבי העולם ובעלת כשר יצור של 3.2 מיליון מנועים בשנה עם יעד של 5.0 מיליון מנועים. נפח יצור השם אותה כתף-אל-כתף עם סטלנטיס. בהחלט לא מחרטה קטנה בסמטה של פתח תקווה.

Check Also

מבחן אופניים: סנטה קרוז הקלר SL

סנטה קרוז הקלר SL. עם גוון סגול עמוק ומנוע חשמלי קל משקל – האם אלו האופניים החשמליים המאוזנים ביותר?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *