רוני נאק
אני אוהב את הגישה שיונדאי בחרה בה כשהגיע הרגע לשים עפרון על נייר מילימטרי ולתכנן רכב חשמלי חדש. ללא עיגול-פינות או קיצורי דרך, יונדאי יצרה תיכנון חדש לגמרי והביאה לשוק מכונית שהיא לא רק חשמלית אלא גם מייצגת תפיסה חדשה של האופן שבו צריכה להיות מכונית משפחתית מודרנית בשנת 2022 (ומעבר). כשזה מלווה גם בביצוע ברמה גבוהה, חומרי גלם מקוריים – האיוניק 5, לעניות דעתי, יוצרת פראדיגמה חדשה על האופן שבו יש לחשוב ולתפוס מכונית. חשמלית או לא.

305 סוסים
תוספת הכוח מגיעה ממנוע חשמלי קדמי, המצטרף למנוע האחורי. המנוע משתלב באופן טבעי בפלטפורמת EGMP שיונדאי פיתחה במיוחד ליישום חשמלי (ותופיע בדגמים חשמליים רבים אחרים של יונדאי ומותגיה בעתיד). התפוקה המשותפת לשני המנועים עומדת על 305 כ"ס ומומנט מרשים (פעם היו אומרים "עוקר סלעים") של 61.7 קג"מ. כמעט ומכפיל את הנתון של גרסת ההנעה האחורית ודבר שתרגישו בכל האצה מהמקום ובכל תאוצת ביניים לעקיפה. המנוע השני מעלה מעט את המשקל הכולל בכ-100 ק"ג, ועם צרכן חשמל נוסף גם הטווח יתקצר (350 ק"מ על מחשב הדרך שברכב).

• איוניק 5 זו רק ההתחלה. התכניות של יונדאי נחשפות
חשוב לציין כי מערכת ההנעה החשמלית של האיוניק 5 עובדת על 800 וולט בניגוד לרוב המוחלט של המכוניות החשמליות האחרות שיש בישראל שפועלות על 400 וולט (למעט פורשה טייקן). עובדה זו מאפשרת לאיוניק 5 לקבל טעינה מהירה מאד, לאורך זמן, מבלי ליצור תעוקת חום על הסוללה וקווי ההולכה הפנימיים. כך אפשר להעלות את מהירות הטעינה עד ל-350 קו"ט. בפועל, עבור מי שיקנה את הרכב המשמעות היא שהחשמלית שלו תהיה "חסינת עתיד" ותיהיה מסוגלת לקבל את המיץ של דור עמדות הטעינה הבאות שיעברו בעוצמתן את מה שאנו רואים היום ויאפשרו טעינה של מאות קילומטרים (תוספת לטווח כן?) תוך דקות ספורות. אגב, אי אפשר להסב מכונית חשמלית של 400 וולט ל-800 וולט.

חווית נסיעה
יצאנו לעיר וגם לקו ארוך עם כל הסוסים האלה. ולשמחתנו גילינו שהאיוניק 5 החזקה שומרת על חווית הנסיעה הנעימה מאד של אחיותיה. עם חבילת איבזור גבוהה שכוללת גם גג שמש פנורמי, מושבים מחוממים ומאווררים, ממשק אנדרואיד מהיר ושימוש ועוד פריטי אבזור נוחות רבים שעושים את החיים ברכב, אפילו בפקק ארוכים עד כדי דמעות, לחוויה סופר נעימה. לא מעט גם בזכות תנוחת ישיבה גבוהה, ושטח שמשות גדול המכניסות אור טבעי רב לקבינה בהירה ונאה.
אחד היתרונות של הפלטפורמה החשמלית של יונדאי הוא בסיס הגלגלים הארוך. 300 ס"מ זה המון לרכב בממדים האלה והם באים לידי ביטוי בחלל נוסעים מרווח מאד. לפנים וגם מאחור. שם, מאחור, תמצאו ספסל אחורי מפוצל שגם ניתן להזחה חשמלית וגם הוא נהנה מאותה תחושת הייטק אוורירית כמו בחזית.

דלת תא מטען חשמלית מגלה חלל העמסה גדול, אם כי גובה הרצפה מעט רם. הגישה אליו קלה ונוחה בזכות דלת הצ'בקית המתרוממת יחד עם השמשה האחורית.
בעיר כצפוי החשמלית הזו מספקת נוחות נסיעה טובה, בידוד רעשי סביבה מצויין ותנוחת ישיבה נוחה וטבעית המאפשרת תפיסת מרחב נהדרת. אבזרים כמו מצלמת חניה עם קווי הנחייה דינאמיים ומצלמת 360 בהחלט שעוזרים להשתחל במקומות חניה צרים. לא אחת גיליתי שדווקא במהירויות זחילה קשה לדייק עם המצערות של מכוניות חשמליות. כאן לא נתקלתי בתופעה הזו.
מחוץ לעיר שמחתי לגלות שיונדאי לא הקשיחה את המתלים כדי לטפל בתוספת הכוח והמשקל. האיוניק 5 עדיין סופר נוחה. שקטה כמו משב רוח עדין על חוף הים, כשהצליל היחיד הוא מה שבדיוק בחרתי לשמוע בספוטיפיי שלי. שיוט ארוך ליעד אי-שם הוא בהחלט אחת החוויות הנעימות יותר שאפשר לקבל היום במכונית.

היתרון של תוספת הכוח בא לידי ביטוי בעיקר בעקיפות. אלה הופכות פתאום כל-כך קלות וחסרות מאמץ. תוספת כוח בעלת ערך בטיחותי רב ללא ספק. אין מה לחשוש מאבדן אחיזה, הכוח יורד באופן מיידי לכל הגלגלים והתאוצה בעוצמה שמזיזה אברי פנים.
גם הגיאוגרפיה יש לה מן קטע כזה להשתנות. כי האיוניק 5 החזקה פשוט מוחקת עליות בקלות מרשימה. העברת כפתור מצבי הנהיגה מ-NORMAL ל-SPORT לא רק שמשנה את החיווי בלוח המחוונים הדיגיטלי אלא הופכת את הכלי העירוני הרגוע הזה, לדרקון רושף אלקטרונים שמקמט את האספלט מתחת לצמיגי 20 אינץ'.

אה…קו ישר. ומה קורה בסיבובים? גם כאן יש ל-EGMP מה לומר. עקב אכילס של המכוניות החשמליות היא התנהגות הכביש. כאן יש ליונדאי נשק סודי בדמות מתלה אחורי ייחודי שפותח במיוחד לפלטפורמה הזו. ההיגוי מתקשר באופן מפתיע, התנהגות הכביש צפויה ובטוחה וגם כשמגיעים לקצוות של השכל הישר מגלים כי הרכב מאותת לנהג (דרך השלדה והמתלים – לא באמצעות צירצורי בקרה היסטריים) שכדאי להרים את הרגל. בגדול, כשנוהגים כמו על מסלול מגלים שחסר ריסון למתלים. עד לקצב של 8 מתוך 10 – הכל פיקס. גם הבלימה. שנהנית מהשירות של 4 מעצורי דיסק גדולים ולא תופי בלימה כמו שנהוג בפלטפורמה של ענקית רכב מסוימת ששמה מתחיל ב-V.

מה פחות?
שני דברים עיקריים הציקו לי. האחד, הוא קוטר סיבוב גדול שמגביל את התמרונים בחניה. לא משהו אקוטי אבל יורגש בהחלט בנסיעות הראשונות שלכם עם הרכב.
הדבר השני הוא גלגל ההגה שמסתיר חלק מלוח המחוונים. כדי שלא להסתיר, המיקום שלו צריך היה להיות כזה, במקרה שלי, שגרם לתנוחת נהיגה פחות נוחה לי.

סיכום
הבוקר הקפצתי את הקטנה שלי עם האיוניק 5 לבית הספר. בצעידה לרכב היא שואלת "אנחנו נוסעים עם הרובוט?". וחבר'ה, היא נסעה ביותר מכוניות חדשות מרוב האנשים ברחוב. "זה רובוט ידידותי" היא מסכמת בידענות – ושמה חותם חיובי על מה שאני מחשיב כרכב החשמלי הטוב ביותר בישראל. לעניין המחיר. 240 אלף שקל זה אובייקטיבית לא מעט. מצד שני מקבלים כאן הרבה מחשבה יצירתית, ביצוע מעולה ומערכת הנעה שנותנת דינאמיות מעולה. מעבר לזה היות האיוניק 5 FUTURE FROOF נותן שקט לכשיגעו לישראל עמדות הטעינה החזקות ביותר. דבר שיגדיל עוד יותר את היתרון היחסי של הרכב החשמלי הזה על פני כל מה שזז כרגע על הכביש.