יום רביעי , 16 אפריל 2025
מבחן דרכים מקסוס eDeliver 5 פתרון חשמלי מעניין. צילוםף רוני נאק
מבחן דרכים מקסוס eDeliver 5 פתרון חשמלי מעניין. צילום: רוני נאק

מבחן דרכים מקסוס eDeliver 5

רוני נאק

זו תופעה מעניינת כיצד המיקוד של המעבר לחשמל נודד מסגמנט לסגמנט. בהתחלה זה היה דגמי היוקרה היקרים, בהמשך הופיעו החשמליות ברמת מחירי הביניים ולאחרונה צצים מיניוואנים ומסחריות חשמליות. אוטו-חן המייבאת את דגמי מיפה המפוארים מחזיקה בתיק מוצריה גם ליין של מסחריות חשמליות תכליתיות. לבחינה לקחנו את המסקרנת שבהן, eDeliver5 (בגרסה קצרה עם גג נמוך) שמתוכננת על ידי היבואנית לתת פייט לכלים מבוססים כמו ברלינגו ו-ג'אמפי המוכרים היטב.

מבחן דרכים מקסוס eDeliver 5 פתרון חשמלי מעניין. צילוםף רוני נאק
מבחן דרכים מקסוס eDeliver 5 מראה ייחודי שרומז על ההנעה החשמלית. צילום: רוני נאק

חלוקה על חשמל

מקסוס eDeliver5 מתבסס על פלטפורמה חשמלית ייעודית של היצרנית. זה כבר ייתרון. בסיס הגלגלים הוא 310 ס"מ ארוכים ובין הגלגלים שוכנת סוללת ליתיום-יון עם קיבולת של 64 קוט"ש. זו מזינה מנוע חשמלי קדמי המפיק 163 כ"ס ו-24.5 קג"מ. ההנעה היא כמובן קדמית וטעינה יכולה להתקבל עד הספק של 70 קילו-וואט. עסק או חברה שהיא רצינית בגישה שלה למעבר לצי רכבים חשמליים תתקין עמדות טעינה AC בחצר המשק. בטעינה כזו (שהיא לטעמי המפתח לעבודה כלכלית עם וואנים חשמליים) המקסוס יכול לקבל עד 11 קילו-וואט. כלומר להתחבר לטעינה בסיום המשמרת ולמצא סוללה טעונה במלואה למחרת בבוקר. (עלות טעינה מלא של 64 קוט"ש במחירי החשמל של היום כלומר 54.25 אגורות לקוט"ש (לא כולל מע"מ), תהיה קצת פחות מ-35 שקלים. בעלות הזו תוכל לנסוע עד 339 ק"מ במשולב ועד 489 ק"מ בתנאים עירוניים – זאת על בסיס צריכת אנרגיה רשמית משולבת של כ-20.6 קוט"ש ל-100 ק"מ (נתוני יצרן על פי תקן WLTP).

מבחן דרכים מקסוס eDeliver 5 תא קדמי מעוצב אך תכליתי ועשוי באופן מוצק. צילום: רוני נאק

 

איזור המטען נרחב מאד והגישה אליו נעשית משני הצדדים דרך דלתות הזזה ומאחור עם דלתות הנפתחות עד 180 מעלות ומאפשרות גישה קלה במיוחד למשטח טעינה אחיד ומוגן ברצפת PVC קשוחה במיוחד. כסטנדרטי יש 4 טבעות קשירה מעוגנות לרצפה ובנוסף יש לא מעט חורים מוכנים מראש להתקנות שונות וכבסיס לטבעות קשירה נוספות על פי צרכי הלקוח.

שם מאחור תמצאו שמשטח עץ סטנדרטי נכנס בקלות בין בתי הגלגלים (125 ס"מ). האורך הכללי של תא המטען הוא 256.4 ס"מ, הגובה הפנימי הוא 145.5 ס"מ והרוחב (שלא בין בתי הגלגלים הוא 170.4 ס"מ. זה נותן לעסק נפח שימושי של 6.6 מ"ק. בנוסף, נתוני היצרן מלמדים על יכולת נשיאת משקל של עד 1,200 ק"ג ויכולת גרירה של עד 1,500 ק"ג לנגרר עם בלמים.

מבחן דרכים מקסוס eDeliver 5 דלתות אחוריות נפתחת עד ל-180 מעלות, מדרגה בכניסה ומרווח למשטח בין בתי הגלגלים. צילום: רוני נאק

 

לפנים יימצא תא נהג מודרני לעילא ולעילא. כלומר, דיגיטלי מלא, עם מסך גדול וממשקים אלחוטיים לקארפליי ואנדרואיד, אפשרויות להגדרות רבות ולקבל מידע ממחשב הדרך. הממשק דומה עד זהה למה שפגשנו בעבר בנושאת הנוסעים, מקסוס מיפה וגם בדגמי MG (בכל זאת תחת מטריית SAIC הענקית). שמחתי שמתגי כיוון המראות, הדלקת האורות וגם הפעלת מפשירי האדים מהשמשה וממראות הצד נותרו מתגים פיזיים. עוד בתא הנהג תמצאו שני מושבים לנוסעים לצד הנהג, מדף מסמכים לכל רוחב התקרה, מחזיקי כוסות מתקפלים.

מבחן דרכים מקסוס eDeliver 5 המושבים מחוממים, משענת היד לא הכי פוקנציונאלית. צילום: רוני נאק

 

בתחום האבזור יש בקרת אקלים דיגיטלית, חימום למושבים, חיישני אורות וגשם, מצלמת 360 מעלות, מפתח חכם, בלם חניה חשמלי וגם משענת יד לנהג. חבילת הסיוע לנהג והבטיחות האקטיבית מרשימה בהיקפה לרכב מסחרי. זו כוללת בקרת שיוט אדפטיבית, תיקון סטיה מנתיב, בלימת חירום אוטונומית לתנועה חוצה המזהה גם הולכי רגל ורוכבי דו"ג, בקרת מהירות חכמה וקורא תמרורי דרך ועוד. בהחלט מרשים ולזה אפשר להוסיף 4 כריות אוויר, בקרת יציבות ומשיכה וחיישני לחץ אוויר בצמיגים.

מבחן דרכים מקסוס eDeliver 5 דלתות הזזה משני הצדדים – שם בתיק נחים כבלי הטעינה. צילום: רוני נאק

 

מחיר רכב המבחן עומד על 224,990 שקלים. ואם אתם קופצים עכשיו וצורחים "זה יקר מדי"! דעו שג'מפי יעלה לכם החל ב-270 אלף שקלים. אגב, האחריות לסוללה היא ל-8 שנים ו-200,000 ק"מ

 

נסיעה

עיקר כוחו של הרכב הזה הוא בתנועה העירונית. שם מתגלה היעילות האנרגטית של מערכת ההנעה החשמלית. בנוסף, תנוחת הנהיגה מצויינת וכך גם הראות החוצה דרך השמשות. אגב, מראה הרכב יוצא הדופן משך לא מעט תשומת לב של נהגים רבים אחרים. זה נחמד לחברה שרוצה למתג עצמה עם רכבים חשמליים.

תא הנהג וסביבת הנוסעים בסיסית אך עשויה טוב למדי. הפלסטיקים השונים קשיחים למגע אך מרגישים מוצקים וכלל לא "דרדרל'ה". בכל זאת מדובר בכלי שעתיד לעבוד קשה עם עצירות רבות וכניסות תכופות לקבינה. מאחור מקסוס בחרה להשתמש בקפיצי עלה – להם יש יתרון בעת נשיאת משקלים – אבל נוחות הנסיעה (גם אם שולית בהקשר הזה) לא מצטיינת בעיקר ברחובות שבורים. קוטר הסיבוב קטן ושימושי והרוחב הכולל של הרכב מאפשר השתחלות קלה ברחובות צפופים וסמטאות (רק 187.4 ס"מ – כמו פרייבט). למצלמת ה-360 יש ערך רב בחניה – בעיקר כי מראת הפנים חסרת תועלת ומראות הצד בכל זאת עם שטח מת גדול למדי.

מבחן דרכים מקסוס eDeliver 5 רצפת PVC מחוזקת, תאורת LED ונפח של 6.6 מ"ר צילום: רוני נאק

יצאנו גם לנסיעה ארוכה, מאיזור השרון לערד ובחזרה. נהג+נוסע ועוד כ-70 ק"ג של מטען נפחי מאחור. במצב ECO המהירות המירבית מוגבלת ל-104 קמ"ש, גם אם בקרת השיוט מוצבת על מהירות גבוהה יותר, התחושה היא כשל פגיעה במחסום דמיוני שלא ניתן לעבור. על כביש 6 בשעת בוקר מוקדמת זה לא הכי נעים. מעבר למצב NORMAL מאפשר להגיע למהירות המירבית של 120 קמ"ש יחסית בקלות והוא השימושי ביותר רוב הזמן למעט אולי בתנועה עירונית איטית אז ה-ECO הוא הנכון יותר. בקרת השיוט עובדת טוב מאד אבל..תיקון הסטיה מנתיב אגרסיבי למדי ולא אחת מצאתי עצמי נאבק בו. כמובן שניתן לנטרלו דרך המסך.

לערד הגענו עם 27% בסוללה, בקצב נהיגה מתון למדי וכאמור לא עם המון משקל מאחור. כשהתחברנו לעמדת הטעינה המהירה זכינו להספק מירבי של 68 קו"ט שהלך וירד בהתמדה עד שכבר ניצב על 25 קו"ט רגע לפני שרמת הטעינה הגיעה ל-80%. בשורה התחתונה היינו כ-45 דקות מתסכלות למדי בעמדה.

מבחן דרכים מקסוס eDeliver 5 טבעות קשירה מקוריות 4 במספר. צילום: רוני נאק

מה פחות?

כמה דברים: ראשית משענת היד היא בזווית לא טבעית ולא ניתן לקבע אותה לגבהים שונים. הספק הטעינה המהירה כאמור לא מספק, מערכות הבטיחות האקטיביות אגרסיביות בפעולתן והגבלת המהירות במצב ECO עשויה להיות מסוכנת בכבישים מהירים. בנוסף, הייתי שם לב במיוחד להגנה על הסוללה הצמודה לגחון – בעיקר ברכב עירוני שמדי פעם עולה על מדרכות ועובר אבני שפה.

מבחן דרכים מקסוס eDeliver 5 יחידת ההנעה חשופה מלמטה ובעיקר הסוללה שתרד נמוך בעת נשיאת משקלים. צילום: רוני נאק

סיכום

מקסוס eDeliver5 הצליח להפתיע אותנו עם טווח נסיעה ארוך מהצפוי מחוץ לעיר וחבילת אבזור בטיחות ונוחות שלא תבייש רכב פרטי-חשמלי מתקדם. זאת, לצד עלויות רכישה והפעלה זולות ביחס למסחרית דיזל (ומומלץ להתקין עמדות טעינה בחצר העסק) המסחרית החשמלית הזו יכולה להיות פתרון מצוין לחלוקה עירונית ופרברית-קרובה, לשרת עסקים קטנים ואנשי מקצוע שצריכים נפח העמסה גדול ומשקל ראוי. זאת, בנוסף ל-5 שנות אחריות יתנו שקט נפשי ועלוויות תפעול מוזלות – ועל הדרך יתרום לא מעט להפחתת זיהום האוויר במרכזי הערים.

Check Also

סובארו אאוטבק כל חדש ודגם חשמלי שני Trailseeker

סובארו עתידה לחשוף דגם חשמלי שני בשם טריילסיקר וכן דור כל חדש של סובארו אאוטבק עם לוק וטכנולוגיה הדומים לסובארו פורסטר החדש

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *