רוני נאק
מיניוואנים עושים קמבאק לשוק הרכב הישראלי בזכות כוח החשמל ומותגי סין. סגמנט שכונה גם "מובילי נוסעים", שלאורך השנים נזנח והוחלף על ידי ג'יפונים בממדים שונים – חוזר ומתמלא במיטב תוצרת סין שבה למיניוואנים יש ביקוש רב. כמה רב? לא צריך יותר מכמה דקות של שיטוט באתרים הסיניים כדי לגלות דגמים (חשמליים, היברידיים ודלקיים) ממסחריות מוסבות בתכליתיות אגררית ועד מותגי יוקרה עם דגמים סופר-יקרים והמון פיצ'רים ו"טק".

מאקסוס מיפה 7
מאקסוס היא חלק מענקית הרכב SAIC – הגדולה מבין ה-"BIG 4" של יצרניות הרכב הממשלתיות בסין. החברה האם פעילה משנת 1955 ויצרה את מותג מאקסוס באביב 2011. עתה מאקסוס מיובאת לארץ על ידי שני יבואנים: אוטו חן ו-UMI שממנה קבלנו לנסיעת המבחן את המיפה 7 בגרסת פרמיום המשווקת במחיר של 250 אלפי שקלים. גרסה נוספת, בסיסית יותר, מכונה לקצ'רי ועולה 215 אלפי שקלים – כאשר ההבדלים אינם רק באבזור אלא גם בקיבולת הסוללה וטווח הנסיעה (410 ק"מ מול 480 ק"מ בגרסת לקצ'רי).

למיניוואן פלטפורמה רב-דלקית המשרתת, בשווקים אחרים, גם גרסאות היברידיות ואפילו מימניות. בסיס הגלגלים הוא 297.5 ס"מ, האורך הכולל עומד על 490 ס"מ וממדי הרוחב והגובה הם 188.5 ס"מ ו-176.8 ס"מ בהתאם. הגרסה הבכירה מעט גבוהה יותר בזכות מסילות גג שגם יכולות לשאת כ-80 ק"ג.
בתחום ההנעה תמצאו מנוע חשמלי קדמי המפיק 245 כ"ס ו-35.7 קג"מ. המנוע מוזן מסוללת ליתיום-יון עם קיבולת של 90 קוט"ש (77 בגרסת הבסיס) וזו מסוגלת לספק טווח של עד 480 ק"מ (WLTP). בצד הטעינה תמצאו טעינת AC עד 11 קו"ט וטעינת DC עד 130 קו"ט – שזה יותר מסבבה. המשקל העצמי של גרסת פרמיום שנבחנה עומד על 2.4 טון שזה 80 ק"ג כבד יותר מגרסת הבסיס בשל הסוללה המוגדלת ותוספות האבזור. המפרט טוען ל-8.7 שניות ל-100 קמ"ש שזה נתון נאה אבל בטח לא משהו שנרצה לנסות עם נוסעים מאחור.

בתפקידה כמובילת נוסעים, מאקסוס מיפה 7 מצוידת ב-7 מקומות ישיבה (8 מקומות רק בדגם מיפה 9 הגדול יותר) – סידור של שני מושבי "קפטן" במרכז ושלושה מושבים מאחור. ריפודי עור NAPPA אמיתיים על כל המושבים, גג שמש פנורמי נפתח ומוצלל, שתי דלתות הזזה חשמליות, דלת תא מטען חשמלית, בקרת אקלים מפוצלת לשורות האחוריות ומושבים הנעים על מסילות וניתנים לקיפול.
המושבים הקדמיים עם הזחה חשמלית, זיכרונות, חימום ואוורור – רכב המבחן גם צויד בקארפליי ואנדרואיד אלחוטיים ומשטח טעינה אלחוטי. גלגל ההגה מצופה עור "טבעוני" ומחומם ואף עם טווח כיוון יחסית נרחב.

מאקסוס לשמחתי לא השתגעה עם האינצ'ים של הקוקפיט הדיגיטלי כשהצמידה שני מסכי 12.3 אינץ' לשילוב של לוח מחוונים ומסך ראשי במשטח אחיד (בסגנות מותגי יונדאי). בקוקפיט אמנם אין מתגים פיזיים אבל כן יש מתגי קיצור דרך בקונסולה המרכזית ואת פתחי המיזוג אפשר לכוון ביד ולא דרך תפריט.
בהקשר הזה אציין את הממשק לנהג שהוא שונה ממה שפגשנו בסיניות רבות ומזכיר לנו את זה שב-MG (גם היא מותג של קבוצת SAIC). לוקח רגע להבין את הראש ואז התפעול ברובו קל. אולם בהחלט שיש כברת דרך לעשות בתרגום המערכת לעברית – ישנם תפקודים (למשל התאורה האחורית של הפקדים על גלגל ההגה) שהתרגום אניגמטי וכלל לא מובן. אנשי היבואנית הבטיחו שזה יתוקן בעדכוני מהאוויר הקרובים. ועוד דבר, ציון לטובה, אין במאקסוס מיפה 7 את כל הקישקושים הדיגיטליים המיותרים שפגשנו ברכבים סיניים רבים אחרים. אין חתולים או עגורים וקשקושים שלא קשורים באופן כזה או אחר באופן שבו הרכב נוסע או בחווית הנסיעה.

חווית נסיעה
החלק העירוני של הנסיעה לקח אותנו לעיר הבירה, לא לפני שעברנו ברמת בית שמש, עלינו לבית"ר עלית ודרך כביש המנהרות הזדחלנו בפקקים לתלפיות ומשם לנקודת העצירה האחרונה שלנו במבשרת ציון והיידה בחזרה לגוש דן. הסיבוב הזה כולו הושלם כמובן ללא טעינה – או צורך בה – כשהמיפה 7 מספק נוחות נסיעה טובה, כוח זמין טוב במהירויות ביניים והרבה יותר מטוב כשצריך לעבור במהירות משאית כבדה המזדחלת בעליה. למרות חששות ראשוניים המנוע היחיד – על 35.7 הקג"מ שלו – מספק את הסחורה ויותר.
למיפה 7 מספיק גובה מתחת לפגוש הקדמי כדי שלא לפגוע באבני שפה, כשר התמרון טוב וגם ההתמצאות במרחב נהדרת בזכות מערך מצלמות 360 וראות טובה החוצה. נוחות הנסיעה בעיר ובמהירות שיוט איטית טובה מאד. המתלים רכים בכיול סיני טיפוסי – ויספקו רייד מפנק בעיקר למי שיושב במרכז ובמושבים הקדמיים. אלו שמאחור יתנדנדו קמעה אם מאחרי ההגה ישב נהג נמרץ.

ברמת התפעול של הרכב, אין באמת דבר יוצא דופן למעט הצורך להכנס לתפריט במסך כדי לכוון את מראות הצד וכאמור לנסות ולהבין למה התכוון המשורר בתרגום לעברית או לשנות את שפת המערכת לאנגלית.
מחוץ לעיר רמות ה-NVH ברובן נמוכות מאד וזה דבר טוב במיניוואן שתרצו כי יתן חווית נסיעה מרחפת ונעימה. במימד הזה רק רחשי כביש בעוצמות שונות יחדרו לתא ביחס ישר לרמת החספוס של האספלט. רעשי רוח כמעט ואין ומנוע…בוודאי שלא. זה מאפשר לדבר בקול נמוך גם בשיוט בינעירוני – שזה המצב שבו מערכת ההנעה גם הציגה את רמת צריכת האנרגיה הגבוה ביותר – 21 קוט"ש ל-100 ק"מ. בתנועה העירונית הצריכה עמדה על 18.8 קוט"ש ל-100 ק"מ – בהחלט בתחום הסביר לחשמלית בממדים כאלה ופרופיל ניצב ברוח.

אי אפשר לסכם מבחן לפני התייחסות למערכות הסיוע לנהג והבטיחות האקטיביות. אלה לרוב תפקדו ועבדו בסדר. ללא הפתעות מיוחדות וכמו מערכות רבות אחרות היו קשיים בזיהוי נתיבים באיזורים הרבים שהם תחת בניה – כרגע בישראל. חלק מהמערכות מנג'סות (למשל ניטור עירנות הנהג) – אולם אפשר לעצור לרגע, לנבור בתפריט ולנטרל או לעמעם אותן. חלקן יחזרו אוטומטית לברירת המחדל בהתנעה הבאה. אבל יש גם הסתייגות.
כשהגענו סופסוף לעמדת הטעינה, ראינו 117 קילו-וואט על עמדת הטעינה שזה איפשר לי לחסוך בצריכת הקלוריות המיותרות בתחנת התדלוק בה טענתי. 20 דקות והמשכנו הלאה.
מה פחות?
כמה דברים: שורת המושבים האחורית ביותר לא מתקפלת לתוך הרצפה כך שלא ניתן לקבל תא מטען עם רצפה שטוחה. הנפח אמנם אדיר – כ-800 ליטרים – אבל לא אידאלי. בנוסף, דלת תא המטען נפתחת מאד מאד לאט.

בכל התנעה מחדש בורר מצבי הנהיגה חוזר ל-NORMAL כברירת המחדל. לפעמים עברו כמה דקות עד שגילינו זאת ובינתיים צריכת הזרם הייתה גבוהה יותר מהתכנון של הנסיעה. כמו שכולם כבר יודעים, נסיעה ארוכה ברכב חשמלי דורשת תיכנון מוקדם.
התערבות מערכות הבטיחות אגרסיבית מדי. בעיקר בעת ביצוע פניות ועקומות שאז הרכב ממש יוצא מהקו המתוכנן. בהתחלה נבהלתי מזה, בהמשך לא התרגלתי.
מאקסוס מיפה 7 לא מורשה לגרור – המיפה 9 דווקא כן (עד 1,000 ק"ג). לבסוף, אחזור האנרגיה לא מאד יעיל – מתקבלת בלימה אבל הטעינה מחדש חלשה.

סיכום
מאקסוס מיפה 7 – נמצא כיום בנקודה ייחודית בשוק הרכב הישראלי. חשמלי עם 7 מושבים, בעל טווח שימושי ומכובד, ביצועים טובים ויותר מכל חווית נסיעה ונהיגה טובים מאד. סביבת הנהג והנוסעים, עשויה מחומרים טובים ומבוצעת בצד הגבוה יותר של הסקאלה – לא רק ממותגי סין. מעל לכל זה – יש למיניוואן החשמלי גם תמורה טובה לכסף. בוודאי ביחס למיניוואנים היברידיים ודלקיים שיש בשוק וגם מול מיניוונים חשמליים אחרים שהם יקר מאד. במחיר שמתחיל ב-214 אלפי שקלים ועד 250 אלף לרכב המבחן יש כאן בהחלט הצעה מעניינת המגיעה גם עם גיבוי של 5 כוכבים בטיחות ב-ENCAP.