רוני נאק
כשעוסקים בעולמות של SUV עם 7 מושבים המתכונת די דומה בלי קשר לאיזה סמל מתנוסס על החרטום או מה הממדים של הרכב. היה לי העונג לנהוג בלא מעט דגמים מהזן הזה, חלקם ענקיים ממש כמו קאדילק אסקלייד וג'יפ גרנד וואגוניר, חלקם ממש קטנים כמו מרצדס GLB בה השורה השלישית תיאורטית למדי.
ציפיתי לקבל "עוד מאותו מהדבר" כשהמפתחות של המאזדה CX-90 נמסרו לידיי ומה שבאמת סיקרן אותי היה בעיקר המנוע הטורי החדש ( 6 ציל' טורי בנפח 3.3ל') והפלטפורמה הגדולה של היצרן שהפכה את המאזנים שלה בצפון אמריקה לשיאי מכירות של כל הזמנים. עתה, אחרי כמעט 1,000 ק"מ מאחרי ההגה של הרכב הזה, ישנה פרדיגמה חדשה מאחר שמדובר במכונית הטובה ביותר בה נהגתי בשנה האחרונה – וזו בכלל לא הגזמה.

CX-90
הוא הדגם הגדול בסדרת הדגמים ה"גדולים" של מאזדה וככזה הוא בעל בסיס גלגלים של 312 ס"מ ארוכים, אורך כולל של 510 ס"מ, רוחב של 199 ס"מ וגובה של 174.8 ס"מ. בהחלט שמתאים להגדרה "גדול" במונחים ישראליים. אם כי בשוק היעד בצפון אמריקה הוא מכונה "מיד סייז".
עוד מטבלת הנתונים נציין מרווח גחון של 203 מ"מ שימושיים, תא מטען של 608 ל' וגם יכולת גרירה של עד 1,500 ק"ג לנגרר עם בלמים. המרחב הפנימי גדול מספיק כדי לאפשר יצירה של 3 גרסאות עם סידורי ישיבה שונים: 8 מושבים, 7 מושבים עם צמד מושבי קפטן במרכז ואפילו 6 מושבים בגרסה הבכירה והמהודרת ביותר.

הכוח מגיע ממנוע בנזין היברידי-קל, 6 ציל' טורי בנפח 3.3ל' המפיק (בגרסת המבחן) 345 כ"ס ו-51 קג"מ בתחום יעיל נרחב שבין 2,000 ל-6,000 סל"ד. הכוח עובר לכל ארבעת הגלגלים דרך תיבת הילוכים אוטומטית פלנטרית עם 8 הילוכים. זה מזיז את ה-SUV הגדול באופן נמרץ מאד. 6.9 שניות ל-100 קמ"ש ומהירות מירבית של 196 קמ"ש.
חבילות האבזור השונות מאד-מאד עשירות, בהתאם ל-SPIRIT של מאזדה הנוגסת היטב במותגי הפרמיום. מבלי להכביר במילים תמצאו כאן פריטי יוקרה רבים מריפודי עור נאפה ועד מערכות שמע מושקעות, ממשקי נהג חכמים וחישמול מלא להכל. חישוקי סגסוגת גדולים וקריצה של פנסי LED אקטיביים זה רק פסיק מהרשימה הארוכה שאנו ממליצים כי תנברו בה לעומק באתר מאזדה.

איך זה נוסע?
במילה אחת – מדהים. בשתי מילים: נוח ומדהים! מאזדה הצליחה למצא איזון יוצא דופן ל-SUV כה גדול. איזון, שבו מצד אחד הרכב רך ונח מאד בעיר ומצד שני דינאמית אין SUV רב-מושבי שמסוגל לזוז ככה בטח שלא בכביש מפותל.
ככל שנקפו הקילומטרים כך גיליתי עוד ועוד מהיכולת שלו, כשאני מגדיל ומרחיב את השוליים של מה שאפשר לעשות עם רכב פנאי גדול וגבוה – וה-CX-90 לא רק שלא אכזב אלא ביקש עוד. וקיבל. שנינו קיבלנו בנהיגה שבכנות לא רציתי שתגמר. בין אם זה שיוט מנומנם ב-90 קמ"ש או יצירה של הדים החוזרים מההרים בכביש מדברי מרוחק – הקסם של מאזדה התרחש.

והוא התרחש בתוך סביבת נהג עשוי למשעי. מעודכנת, מהודקת ואיכותית שיכולה לשים בפינה לא מעט מדגמי ה"שילוש הקדוש" מגרמניה שיעלו פי שתיים ויותר. בשורה התחתונה אין כמו תחושת ישבן – המלצתנו תאמו נסיעת מבחן ורצוי שתשלב נסיעה בעיר אבל גם כבישים פתוחים.
מה פחות?
אין מכונית מושלמת וגם CX-90 למרות היותה הטובה בסגמנט ומאד לטעמי, אינה מושלמת. ראשית צריכת הדלק העירונית די גבוהה ועומדת על 7.5 ק"מ/ל'. מנגד מחוץ לעיר ראינו גם 11 ק"מ לליטר בשיוט עקבי.

תיבת ההילוכים, מעט רדומה ולא תמיד מגיבה בדיוק ובחדות של תיבות 8 הילוכים שפגשנו בכלים דומים. לטעמי משהו ברמת תכנת הניהול שיצטרך להתעדכן בהמשך.
במחוזות הפילוסופיה אציין שלא התחברתי לחרטום הניצב והמאסיבי של העיצוב וכי עוד יש לעשות אתלטיקה מנטאלית כדי לחבר תג מחיר של כ-380 אלפי שקלים עם מותג שעד עכשיו היה עממי ומטפס מעלה בסולם האיכות באופן עקבי ומרשים מאד.

סיכום
אקורד הסיום עם הרכב הזה הגיע ממש בבוקר שהחזרתי אותו למגדל שבתחתית האיילון. המושבים האחוריים מרווחים, בעיקר אלה שבמרכז – והפתיחה של הדלת האחורית פשוט נפלאה – ממש בזווית של 90 מעלות ביחס למרכב. שימושיות, דינאמיות מלהיבה וביצוע מרהיב של המרחב הפנימי – לצד תג מחיר "לא בשמיים" לקבוצת המחיר הזה – שמים יחד את ה-CX90 (לטעמי) בראש הסגמנט כ-SUV 8-7-6 מושבים הטוב והאיכותי ביותר. לא בכדי מאזדה שוברת שיאי מכירות בצפון אמריקה עם הדגמים האלה.

המחירים , המחירים , ממש לא הגיוניים
רק גרסה 6 מושבים מאובזרת , כל השאר לא . כמו ev9 kia . מי שמחפש רכב 7 מושבים מאובזר ויפה שימשיך לחפש …
לקח לי כמה שניות להבין שהכתבה על מאזדה ולא על וולוו XC90 חחח
פעם באמת הוולוו הגדול היה הפייבוריט שלי…