רוני נאק
משפחת A – הקומפקטית של מרצדס הייתה למנוע צמיחה חשוב של מותג הפרימיום הוותיק מגרמניה. במידה רבה שלושת הדגמים שבה: A קלאס, CLA ו-GLA – אשר נשענו על אותה פלטפורמת GNCC תרמו הרבה מאד לנפח המכירות של הבראנד ואפשרו ללקוחות רבים שרק חלמו על "מרצדס" לקבל ליד מפתח של הכוכב משטוטגארט. אבל המשפחה הזו לא הייתה מושלמת – תמיד נראה שיש איזה בנדוד שמחביאים בעליית הגג – והיא ספגה ביקורות רבות סביב בעיות של הפלטפורמה ואיכות כללית שלא עמדה בציפיות מהבנץ של מרצדס. ובכל זאת – שלאגר!

מתחת לעור ה-A
עתה מגיע דור חדש – דור אשר למעט הכיתוב על הישבן והסמל על החוטם אין לו דבר משותף עם דור ה-GNCC. וטוב שכך. זה מתחיל מפלטפורמה – שלדה – חדשה (כדי להראות שאנו מבינים נספר כי מרצדס מכנה אותה MFA2) שזו פלטפורמת הנעה קדמית מודולארית המשרתת את A קלאס, CLA, A סדאן ועוד רגע גם את ה-GLA החדשים. בסיס הגלגלים התארך ל-273 ס"מ – וגם המתלה האחורי הוחלף לרב-חיבורי במקום קורת המתח הרוחבית שיש ב-A קלאס 200 המקבילה – וזה נהדר בכל האמור להתנהגות הכביש ועבודת מתלה מדויקת וברת כיול.

גם מערכת ההנעה החדשה. גרסת ה-200 שנבחנה מצויידת במנוע טורבו-בנזין בנפח 1.33ל'. ואם זה נשמע לכם מוכר מהיכן שהוא – זה מנוע שפותח יחד עם קבו' רנו ואפשר למצא אותו גם במותגים ודגמים רבים של הקבו' הנ"ל. למנוע ה-1.33ל' 4 צילינדרים וגם ניתוק שלהם כדי לשפר צריכת דלק. התפוקה עומדת על 163 כ"ס ו-25 קג"מ בטווח שבין 1500 ל-5500 סל"ד.
גם תיבת ההילוכים הרובוטית חדשה. היא נותרת עם 7 הילוכים אבל שוקלת פחות מקודמתה, רכיבי העברת ההילוכים חוזקו ויש מערכות הפעלה נפרדות להעברת ההילוכים (חשמלית) והפעלת המצמדים (הידראולית). מערכת פיקוד ממוחשבת מאפשרת לנהג לבחור בין ארבעה מצבי נהיגה: אקו, קומפורט, ספורט ואינדיבידואל.

עיצוב וחלל פנים
ה-CLA הקודמת הייתה נאה, ולא במקרה הפכה גם לרבת המכר של משפחתה. אבל ה-CLA הנוכחית הרבה יותר נכונה, בוגרת ומושכת. מאד מזכירה לי את ה-CLS הגדולה – רק באריזה יותר מתאימה למידות של ישראל. העיצוב משקף את המראה המותגי הרענן של מרצדס – וראבק הצליח להזיז לי משהו בחזה – אילו היה לי לב. הקו הכללי זורם יותר, הישבן (ברוח התקופה) מודגש ובולט יותר וכונסי אוויר בפגושים משדרים רוח ספורטיבית ודינאמית. ה-200 משווקת כאן עם חבילת AMG הכוללת פגושים, חצאיות, חישוקי גלגלים וצמד מפלטים שכולם יחד מחזקים את המראה הנאה גם כך.
בדיקה של המידות ביחס לדור מרצדס CLA היוצא – כי אנחנו עושים שיעורי בית – מגלה עליה בממדים כמעט בכל פרמטר. צמצום תמצאו 10 ל' פחות בתא המטען ו-1.0 מ"מ (מילימטר יחיד) פחות במרווח לרגליים בחזית – גם הרוחב הכולל צומצם ב-33 מ"מ.

כניסה לקבינה – דרך דלתות נטולות מסגרת לחלונות – מביאה אתכם לעולם החדש והאמיץ של MBUX. גרסת AMG מקבלת את צמד המסכים הגדול יותר של המערכת האינטראקטיבית של מרצדס – זה לגמרי משנה את המבנה של תא הנהג המסורתי ולטעמי בכיוון אבולוציוני הרבה יותר נכון – ומושקע – משילוב של לוח מחוונים ווירטואלי כפי שרוב היצרנים עושים היום. לצד המידע הרב והנגיש, אפשרויות רבות להתאמה אישית של אופן הצגת המידע ואפילו אפשרות לסנן מידע לא הכרחי. התפעול של הכל הוא במגע או בקול ויש משטח עם פידבק בין המושבים. הכל אינטואיטיבי אם אתם מסוגלים להתמודד עם סמארטפון.
לגבי ריהוט הקבינה תמצאו ב-200 AMG מושבי ספורט עמוקים וגם ריפודי עור עור סינטטי בשני גוונים אבל גם פסטיבל אורות בן 64 גוונים – אפילו מתחלפים מעצמם אם תבחרו. המשטחים המוארים רבים מאד – וההשפעה על הקבינה בעיקר בלילה נוכחת ביותר. אחת התלונות של הדור היוצא של CLA היה לגבי איכות הקבינה – וכאן אין על מה להלין. במרצדס כנראה שהפנימו – ושיפרו הן את החומרים, את הדיוק של החיבורים והוסיפו עוד ניט אחד כדי שכל זה יישאר מוצק ומהודק – וזה בדיוק החוויה מאחרי ההגה.

אבל שניה לפני אציין את חבילת הבטיחות האקטיבית. זו כוללת כמעט את הכל – למעט בקרת שיוט אדפטיבית וזיהוי תמרורים. למה? ככה. בכל מקרה מרצדס CLA החדשה מקבלת דירוג בטיחות 7 מתוך 8 בישראל.

רחובות וכבישים
המידות הקומפקטיות של CLA עושות את החיים בעיר קלים יחסית. תנוחת הישיבה עמוקה והחלונות משופעים אבל שדה הראיה טוב וקל להתמקם במרחב העירוני בין עמודים, ומכוניות חונות. לזה עוזרת מצלמת חניה מעולה ברזולוציה גבוהה וקווי הנחיה דינאמיים. ה-CLA מוצקה – ואוהבת את הכביש הפתוח – כש שבתוך העיר הנסיעה בה היא על הצד הקשוח יותר. לא חוסר נוחות אבל מעט יותר רכות הייתה יכולה להיות נחמדה. עוד דבר שהייתי שם לב אליו הוא הספויילר הקדמי – נמוך מאד ועלול ממש בקלות להישבר מול אבן שפה בחניון.

בתוך התנועה של העצור וסע שבכרך, תיבת ההילוכים תפקדה נהדר. העברות ההילוכים מהירות וחלקות לשני הכיוונים והמנוע תמיד היה באיזור היעיל והעירני שלו. שילוב המצמד בתחילת התנועה מעט הססני – אבל למעט זאת החוויה בעיר טובה. גם המושב האחורי יהיה נעים לשני נוסעים מבוגרים – אם כי הכניסה אליו נמוכה בגלל משקוף נמוך ומשתפל – בתוך הרכב החלל יהיה בסדר – וזה עובר במכונית שעיצובה הוא "קופה" גם אם כזו עם 4 דלתות.
בשיוט בינעירונים מרצדס CLA החדשה נעימה מאד – למעשה הרבה יותר נעימה משציפיתי שתהיה. רמת ה-NVH או בידוד הרעשים, הוויברציות ונוקשות הדרך – מבודדים מצויין מהנוסעים. רעש הרוח כמעט לא קיים בזכות מקדם גרר מאד נמוך, המנוע מפמפם לו שם בחזית והכביש זורם בהנאה רבה מתחת לגלגלים – שרק אוושתם משתנה ביחס לרמת הסלילה של הכביש. עם 7 הילוכים ומומנט שימושי כבר בסל"ד נמוך אפשר לכסות קילומטרים רבים עם צריכה מזערית של דלק. וזה בעיקר כוחו של המנוע הזה – להגיע לממוצע של כ-15 קילומטרים לליטר מבלי לוותר על הכיף שבנהיגה דינאמית.

אז הגענו לקטע הזה – הדינאמי. ובכל זאת יש כאן אותיות AMG היכן שהו על הרכב – אפילו שאת המנוע הן לא מעטרות. יחד עם זאת ה-CLA היא כיף לא נורמאלי בנהיגה נמרצת. מדוייקת מאד, עם משקל נכון ודיוק להיגוי, תגובות השלדה נכונות ובטוחות והריסון של המתלים שולט נפלא בכוחות הצד ושיבושי הכביש. לבלמים אין כל בעיה להתמודד עם 1420 ק"ג משקל עצמי – נמוכים על הקרקע ובקטע הנהיגה הארוך שהחל מישובי גב ההר והסתיים בבית אלפא לא פגשנו דעיכה או ספוגיות. נשיכה חזקה, ומינון כירורגי. כמו שאנו אוהבים.
בתנאים האלה – כשמצב "ספורט" פעיל – המנוע עשה כמיטב יכולתו. וזה עדיין קצב נאה לכל הדעות – אלא שקשה להשתחרר מהתחושה שהפלטפורמה הזו רוצה יותר כוח – אפילו הרבה יותר כוח. למשל כזה שמגיע עם מנוע ה-2.0ל' של גרסת ה-250 שמספק עם 60 כ"ס אבל עוד 50% יותר מומנט עם 35 קג"מ. וגם אם ההבדלים על המפרט זעומים – בפועל תאוצות הביניים וזמינות הכוח תהיה הרבה יותר חדה ונדיבה ממה שיש למנוע ה-1.33 לתת. פיזיקה וזה…

סיכום
בשילוב מוחץ של תא נהג עם ממשק חדשני וקבינת נוסעים מבוצעת ברמה גבוהה מאד. של עיצוב חיצוני מלהיב וספורטיבי יחד עם יחידת הנעה מודרנית, חסכונית וחזקה – מרצדס פוסעת צעד לפנים ומרימה את הרף בקבוצת הפרימיום הקטנה. שיפור מהותי ומורגש באיכות הכללית ורק "פויה" אחד על העדר בקרת שיוט אדפטיבית. עוד רף אחד שיהיה הפעם עליכם לחצות זהו המחיר. 335,900 שקלים. זה הרבה כסף. ואם יש מישהו שיש לו לגיטימציה לבקש אותו זה מרצדס.