רוני נאק
מה שהיה עד לא מזמן נחלתם הבלעדית של חנויות הצעצועים – אשר מכרו אופניים שהיו לפעמים גם זולים אבל כמעט תמיד קרובים יותר להיות "צעצוע" מאשר אופניים של ממש – מקבל תפנית מקצועית. ולא צריך הרבה יותר ממבחן הנפה פשוט של אופניי זעטוטים כדי להרגיש שהם שוקלים כמו אופני ה-AM שלך. ואני לא רוצה בכלל להיכנס לתחום רכיבי ההנעה, הבלמים והאבזור ההיקפי. כל מי שרוכב על אופניים ומכיר אופניים טובים ייחרד. ובסופו של דבר אנו רוצים לתת לילדים שלנו חוויה חיובית. ולו רק כדי להרחיק אותם מהעולם הדו-ממדי של המסכים הקורנים לטובת החוויות של מפגשים ישירים עם הטבע (קוצים) ובעלי החיים שבו (צפעים).

בשנים האחרונות אנו עדים ליותר ויותר יצרני אופניים אשר מעזים להיכנס לתחום הזה ומעשירים את היצע הדגמים שלהם עם אופניים איכותיים בכל מידת גלגל – מ-16 ועד 24 אינץ', אופני כביש מקצועיים לגמרי ואפילו אופני FATTI זעירים על חישוקי 20 ו-24 אינץ'.
בשורה התחתונה אם לילד יש חווית רכיבה רעה על אופניים זולים, זה פשוט הורס והוא לא יחזור לרכוב. ואז גם האופניים הזולים ביותר הופכים ליקרים. – מחוסר שימוש.
עקרונות
צריך למצוא לילד אופניים אשר תוכננו והונדסו לילדים. הגיאומטריה חשובה מאד, זוויות ההגוי, וכמובן המידה. רבים נוטים לרכוש אופניים גדולים – הרי ממילא הילד צומח במהירות. אבל זה כמו לנעול נעל גדולה מדי ומקשה על הרוכב הצעיר.

על אופני ילדים איכותיים להיות קלים ככל הניתן (תוספת של כל קילו לילדה בת 7 ששוקלת 13 ק"ג זה מאד משמעותי), מצוידים ברכיבים איכותיים מאותם שמות שאנו מכירים; שימאנו, SRAM. לא לוותר על מעצורים איכותיים וחזקים. אופני הרים יכולים להיות מצוידים במתלים – לרוב בסיסיים ובעלי יכולת כיול מוגבלת. וסט גלגלים איכותי בהחלט שיעשה את ה"גלגול" על סינגל הרבה יותר נעים.
[pro_ad_display_adzone id="76"]אופניים איכותיים הם יקרים יותר, זה נכון. אבל יתרונם בעמידות הרבה יותר טובה וגם בסחירות כשיגיע הרגע לעבור למידת אופניים גדולה יותר.
איך בוחרים אופניים לילד?
ראשית כלל אצבע: קנו אופניים במידה הנכונה. עדיף להתקדם בשלבים תוך הורשת האופניים לאחים צעירים יותר, מאשר לצפות מהילד ליהנות מאופניים גדולים שלא מאפשרים לו להוריד רגל לקרקע, או שהידיים הקטנות (והדביקות…) לא מצליחות להגיע למעצורים – בהחלט לא כיף!

בעיקרון יש 4 מידות גלגלים שעליהם נסתמך: מתחת ל-16 אינץ', 16 אינץ', 20 אינץ' ו-24 אינץ'. אפשר לחלק זאת גם לקבוצות גילאים אבל השונות היום בין "שלדות" הילדים רבה מאד. בחנות האופניים (לא הצעצועים כן?) יודעים כיצד להתאים את מידת השלדה – וגם אתה אם יש לך ניסיון ברכיבה. שים לב לזווית של הברך והמתיחה לכידון – וכרגיל יחס בין: דוושות, מושב וכידון – לתנוחת רכיבה שתיהיה נוחה ולא מזיקה לגוף.
נושא המשקל הוא השני בחשיבותו אחרי מידת השלדה. באופן יחסי כל קילוגרם משפיע הרבה יותר על ילד מאשר על רוכב אופניים מבוגר. כמה שיותר קל, כך הילד ייהנה יותר וירצה להמשיך לרכוב איתך.

אורך זרועות ההינע, בעולם מושלם, צריך להיות פונקציה של אורך הרגל. אבל כשיצרן אופניים מנסה לחסוך הוא שם מה שנראה לו טוב ונמצא על המדף. זרועות ארוכות מדי עשויות להיות לא ארגונומיות וגם לגרום לפגיעות תכופות, ומבאסות, בקרקע.
[pro_ad_display_adzone id="63"]עוד כלל אצבע: רוכב קטן, גלגלים קטנים. יש להתאים את קנה המידה של האופניים לזה של הילד, ובראש הגלגלים. קוטר הגלגלים משפיע מן הסתם גם על מידת השלדה ורבים הסיכויים שאם הגלגלים גדולים מדי תגלו זאת בעת מדידת השלדה.
רוב הילדים יעדיפו לרכוב בתנוחה זקופה. תחשבו "כידון גבוה". אוקיי?

בגדי רכיבה ומיגון
מרגישים את המתח וההתרגשות הזו כשאתם מתלבשים מוקדם בבוקר לצאת לסינגל? גם הילדים! וביגוד רכיבה מתאים יכול לא רק לשפר את חווית הרכיבה, אלא ליצור "טקסים" משותפים והתלהבות לקראת ההרפתקה הצפויה. מכנסי רכיבה מרופדים וחולצות מנדפות עם כיסים, יתנו לילד את אותם היתרונות כמו אצל הבוגרים.

בתחום המיגון, אסור לוותר על כפפות וכמובן על קסדת ילדים תקנית. אם הרמה של הילד גבוהה ו/או תחרותית אפשר להיכנס גם לעולם של נעלי רכיבה וכ"ו. חוצמזה חינוך לשימוש באמצעי הגנה הוא חינוך טוב גם בהמשך כשהילד יהיה מוכן לאופנוע האנדורו הראשון שלו. ביגוד הרכיבה הוא לגמרי חלק מהספורט וגישה רצינית ומקצועית אליו תשפר מאד את החוויה לילד (תנו לו לבחור את הציוד לעצמו) ותעביר מסר חינוכי חשוב. מי שחושב שבגדי רכיבה זו רק פוזה – טועה ובגדול (ולרוב סובל משפשפת נוראית ולכן כועס על כולם…)

למשל
אופני כביש
RIDLEY KIDS RACE
אופני כביש המצויידים בגלגלי 26 אינץ'. השלדה עשויה מאלומיניום 6061 איכותי בעלי דופן בעובי משתנה במטרה לחסוך משקל באיזורים שאינם נושאי עומס. על השלדה תמצאו אוכף המתאים ארגונומית לילד. ההנעה מגיעה מסט של שימאנו "קלאריס" עם מעביר קדמי ואחורי. מעצורי מיני V-ברייק אשר מתאימים גם להסבה לסייקלוקרוס וחישוקי גלגל כפולי-דופן מאלומיניום. משקל השלדה בלבד עומד על 1.25 ק"ג והאופניים השלמים כ-9.0 ק"ג. המחיר שלהם אצלנו 3,690 שקלים.

אופני הרים
ברגמונט team junior 20
ראשית יש לאופניים האלו מקדם מגניבות מאחר שהם צבועים בגווני קבוצת המירוצים של ברגמונט – וזה נותן לילד מוטיבציה!
אפילו שמדובר בגלגלים קטנים תמצאו עליהם צמיגים איכותיים של קנדה, יש מזלג מ-סאנטור עם מהלך של 40 מ"מ שמתקבל מקפיץ פלדה. שלדת אלומיניום 6061 בעיצוב הידרופורמי וגיאומטרייה מיוחדת לילדים. כל האיבזור ההיקפי מגיע ממותג הבית של ברגמונט – BGM – כאשר מערכת ההנעה היא של שימאנו עם 7 הילוכים ומעצורי V-ברייק חזקים מ-טקטרו שגם היא יצרנית מעצורים מוכרת שאת מוצריה דגמנו במגוון אופניים ל"גדולים". המשקל עומד על 10.5 ק"ג והמחיר: 1,900 שקלים

יש כמובן מותגי אופניים רבים וטובים רבים אחרים. אבל עם הכלים והדוגמאות שיש לכם עכשיו תדעו בדיוק מה לחפש.