רוני נאק
World Benchmarking Alliance נוסדה בשנת 2018 כדי ליזום, להאיץ ולתמרץ עסקים ותעשיות לפעול לטובת עתיד בר-קיימא בין השאר על ידי שימוש באנרגיות מתחדשות, תהליכי יצור פחות מזהמים ובעיקר הפחתה משמעותית של גזי חממה. ה-WBA פועל כדי שמעל ל-2,000 החברות המשפיעות ביותר בתעשייה ישאו באחריות באמצעות המנגנון הזה. ואחת התעשיות החשובות ביותר בתחום היא כמובן תעשיית הרכב. תעשיה בה לא רק תהליכי היצור מזהמים אלא גם המוצרים עצמם פולטים מזהמים.
ובכן הבדיקה של WBA את 25 יצרניות הרכב המשפיעות ביותר מגלה שהמצב עגום למדי – וכי הסיכוי של ענף הרכב להחטיא את המטרות של וועידת פריז (בעיקרה לא לעבור 2 מעלות של התחממות גלובלית) בשל איטיות ההשקעה בדגמים בעלי פליטה מצומצמת או ללא פליטה כלל (זה אומר חשמליים). הבדיקה של הגוף הזה מגלה את מה שאנו כבר יודעים: יש בהיצע מכוניות שלא מזהמות או שמזהמות פחות אולם המכירות שלהן זעומות ביחס לכלל השוק – וזה אומר גם משהו על הצרכנים (שזה אתם).

יצרניות הרכב נמדדות על פני 9 פרמטרים שונים ובהם גם ספקי החלקים, תהליכי היצור, המוצרים עצמם, השקעה בעתיד, יעדי פליטה כוללים ועוד. באופן מביך למדי אף יצרנית רכב בעולם לא קיבלה דירוג A – שהוא הגבוה ביותר. רוב היצרניות קיבלו דירוגי C ו-D כאשר המזהמות ביותר קיבלו דירוג E. את הציון הטוב ביותר, B, קיבלה קבוצת PSA (פיג'ו, סיטרואן) עם 13.3 נקודות מתוך 20. לא רחוק ממנה BMW גם קיבלה ציון B.
ניסאן שהיא דומיננטית באירופה עם דגמים חשמליים קיבלה ציון C ומקום 5 יחד עם דיימלר. וטסלה – שמייצרת רק מכוניות חשמליות מדורגת במקום ה-12 עם ציון D מביך למדי.
עוד ראויות לציון סוזוקי שממוקמת בחברתן של יצרניות סיניות בתחתית הרשימה.
