רוני נאק
כשאופני ההרים החשמליים-קלים פצחו לחיינו לפני כחמש שנים, הם פתרו בעייה אחת (מחסור חמור בכושר) ויצרו בעיה אחרת מכיוון שלא היו מספיק חזקים ובעלי טווח כדי לעמוד צמיג-לצמיג עם אחיהם ה"גדולים" בעלי המנועים החזקים וסוללות הענק.
עתה, סנטה קרוז – יצרנית אופני ה"בוטיק" האמריקאית – מגישה לנו נוסחה שאחרי מאות קילומטרים של סינגלים מסולעים וארוכים, פיצחה את הקטגוריה בצורה הטובה ביותר עד היום. ספויילר: זה לא רק בזכות המנוע.

• צריכים לקחת אופניים לסינגל רחוק? הכירו את סקייוול ET5
ובכן מדובר בדגם בשם "הקלר" שאליו נוספו האותיות SL לאמור "סופר-לייט". מלבד זאת לאופניים שלדת קרבון מסדרת "C" ("CC" היא הבכירה) ומהלך מתלה של 150 מ"מ מאחור ו-160 מ"מ בחזית. המתלה האחורי עם טכנולוגיית VVP שאומרת, הלכה למעשה כי הקינמטיקה של המתלה יוצרת אפקט של ציר בעל מיקום משתנה. למה זה טוב? כדי להתמודד טוב גם עם חירפוצי שבילים קטנים ומהירים וגם לספוג ברכות מרוסנת היטב נחיתות מגבוה. על תנועת המתלים ממונים רכיבים מבית "רוקשוקס" וברמה גבוהה עם כיוונים לשיכוך החזרה וכיווץ מהיר/איטי וקפיץ אוויר שם מאחור.
לגלגלים קוטר של 29 אינץ' בחזית (כדי להתגלגל מעל סלעים בשמחה) ו-27.5 מאחור (כדי לזגזג בין עצים בעליזות). זה שילוב שמגיע לפרגן לגיאומטריית שלדה שהיא יחסית אגרסיבית (זווית ראש שטוחה, בסיס גלגלים ארוך) ומשאיר בידי ורגלי הרוכב פלטפורמת דיווש שהיא יציבה ונוסכת ביטחון בטכני אבל גם שומרת על מידה של זריזות כשהסינגלים פתלתלים.

עוד באיזורי האבזור של רמת S שהגיעה לבחינה מעביר אחורי SRAM מסדרת GX על קסטה של 12 הילוכים, מעצורי דיסק 200 מ"מ בשני הצדדים הננשכים על ידי קליפר CODE R ועוד "תכשיטי שלדה" רבים אחרים.
מנוע העזר מפיק 60 ניוטון-מטר ומוזן מסוללה עם קיבולת של 430 וואט/שעה (לשם השוואה אופני הרים חשמליים "כבדים" מפיקים 80-90 ניוטון-מטר ומצויידים בסוללות של 700 ומעלה). למנוע בורר מעולה על הכידון ובמקום מסך שביר יש פנאל של נורות LED שגם רוכב עצל כמוני פענח מבלי לפתוח את "ספר הרכב". בנוסף, יש אפליקציה (איך לא) המדברת עם המנוע הזה ומאפשרת שורה ארוכה של הגדרות כמו הפקת הכוח, לימוד הרוכב ועוד.
כל הכבודה הזו שוקלת 20 ק"ג ובגרסה הזו עולה (גרסת הביניים של הדגם יש לציין) עולה 39,500 שקלים.

את סינגל חוף הכרמל המלא, על 35 הקילומטרים שלו ו-750 מטרים של טיפוס סיימתי עם כ-20% סוללה, חיוך רחב ולא מעט PR באפליקציית סטראבה. למחרת עלינו לאיזור מירון לביקור בבעל שם טוב (המוזנח מאד לצערי) וללופ של עוד 22 ק"מ וטיפוס של 524 מטרים, בשלב הזה כבר רמת הטעינה ממש לא הטרידה אותי אחרי טעינה קצרה בלילה (בכ"ז יש יתרון גם לסוללה עם קיבולת קטנה יותר לקיצור זמן הטעינה). יום הרכיבה האחרון היה חגיגת סלעים בפארק קנדה. שילוב בין הלופ המוכר לסינגל "שוורץ" המתוק והטכני ואחרי זה פרידה כואבת מהאופניים כשהחזרתי אותם לדמו סנטר בלטרון בסיום הרכיבה.
שני דברים מאד דיברו אליי באופניים האלה, הפלטפורמה עצמה שנותרה "אופניים" עם הזריזות, הקיפוצים והתחושה הנהדרת המתקבלת ממתלים שהם כאילו "ללא תחתית" גם בנחיתות גבוהות. אפילו המעצורים שבאופניים אחרים הם לא "מי-יודע-מה" – בהקשר הזה הם תפקדו נהדר וסיפקו נשיכה איתנה ועקביות גם במורדות ארוכים וקשים.

הדבר השני הוא המנוע. זה גרם לי לחוש שהאופניים אשכרה באים לעזור לי היכן שהכרס מקשה ובניגוד לאופניים ה"כבדים" הוא לא עושה את העבודה במקומי – אלא משלים אותי. בנוסף, יש גם פיצ'ר חביב שנותן פרץ של כוח מוגבר לכמה שניות כדי לתקל כל מני דברים תלולים שפוגשים בשבילים.
הדיסוננס היחיד שהיה לי נוצר מהכיתוב GX על המעביר האחורי. אמנם הוא תפקד ללא דופי ומדובר בכל זאת בחלק שהוא סוס עבודה מוכח – אבל לאור המחיר הייתי בכל זאת מצפה ל"תכשיטי שלדה" ברמת יותר יוקרתית.

בשורה התחתונה סנטה קרוז הקלר SL יצטיינו במורדות טכניים מהירים ולא יענישו אתכם כשצריך לדווש בחזרה בעליה לראש הסינגל. הם מספקים בטחון וטווח רכיבה שימושי לרוכבים שרוצים לצאת לחקירות ולרכיבות שבילים מתונות יותר. המחיר אמנם גבוה אבל מצד שני מקבלים כלי רב יכולת, רב שימושי וממותג הנחשב בעולם האופניים ליוקרתי והמחיר בהתאם.
(התפרסם במקור במוסף הרכב של ישראל היום)