רוני נאק
אחת הסיבות, או התירוצים, השכיחים ביותר לעובדה שאספקת המכוניות החדשות כמעט ולא קיימת היא ה"מחסור בשבבים" או צ'יפים. הדרך שבה הגענו לנקודה הזו היא סיפור מרתק בפני עצמו אבל כן נציין את העובדה שהלחץ האדיר המופעל על תעשיית הרכב להביא לשווקים מכוניות חשמליות (שבהן יש בממוצע פי שתיים יותר צ'יפים מאשר ברכב ICE) הוא בהחלט אחד המחוללים של זה.

אתמול העביר הסנאט בארה"ב הצעת חוק שתעביר 280 מיליארד דולרים (מכספי משלם המיסים האמריקאי כן?) כדי לעודד יצרניות שבבים אמריקאיות לבנות מפעלי שבבים חדשים (ורבים) בשטח ארה"ב. הצעת החוק כוללת מענקים והקלות מס לחברות שירימו מפעלים בארה"ב. הטענות לטובת הצעת החוק הזו עוסקות בשמירה והגדלת היתרון הטכנולוגי של ארה"ב על פני יריבתה העיקרית (סין מן הסתם) וכן אספקה של שבבים לתעשיית הרכב המיובשת, מחשבים, מכשירי חשמל ביתיים וחשוב מכל לתעשיות הביטחוניות. וזו הסיבה שצמד המילים "ביטחון לאומי" הושמעו בהכרזה.
המתנגדים להצעת החוק הזו טענו שהסכום האדיר רק יגדיל את הגרעון העצום ממילא של ארה"ב – ויגדיל את הנטל על משלם המיסים. בנוסף, כך המתנגדים, בכלכלה קפיטליסטית-חופשית שבה יצרניות השבבים האמריקאיות גרפו רווחים של עשרות מיליארדים בשנתיים האחרונות, הן אלו שצריכות להשקיע בעצמן בהקמת המפעלים ולא לחכות להזרמת הכספים הפדראלית כדי לעשות כן. שלא במפתיע, יצרניות השבבים הגדולות גם משקיעות מיליוני דולרים בשנה בשתדלנות והן גם תורמות כספים רבים בקמפיינים בזמן בחירות.

• למה הסירו את איסור היצור והמכירה לסין
לצד ה"מכירה" של הצעת החוק הזו באמתלה של "בטחון לאומי", מסיר הממשל (בשקט כמובן על ידי סנטור דמוקרטי בשם צ'ארלס שומר) את האיסור על חברות אמריקאיות ליצר את הצ'יפים בסין. בעיקר אם מדובר בצ'יפים שפותחו ויוצרו מכספי הסיוע הממשלתי.
הצעת החוק הזו עדיין לא אושרה סופית והיא עדיין עשויה ליפול מכיוון שהסיבה לקיומה, לשפר את ההתמודדות הטכנולוגית מול סין, עשויה לפגוע דווקא בארה"ב. מה לדעתכם עומד מאחריה?