רוני נאק
אתמול פורסם כי הממשל הסיני – ליתר דיוק גוף בשם "הועדה הלאומית לפיתוח ורפורמה" – נתן את חותמת הכשרות למיזם המשותף (JV) בין סטלנטיס לליפמוטור הסינית. האישור ניתן למיזם לייצר ולשווק את הרכב החשמלי של ליפמוטור מחוץ לגבולות סין והוא עדות למעורבות ולשליטה של הממשל הסיני בתעשיית הרכב במדינה.

סטלנטיס והעומד בראשה, קאלוס טאוורס, התבטאו בעבר באשר לדעתם הלא חיובית על מוצרי סין. עתה נראה שינוי בכיוון וגישה כשסטלנטיס הודיעה באוקטובר האחרון שהיא קונה 21% ממניות ליפמוטור בעסקה של 1.6 מיליארד דולר שתעניק לסטלנטיס זכויות בלעדיות ליצוא, מכירה וייצור של מוצרי ליפמוטר מחוץ לסין. סוג של היפוך כיוון וצעד ראשון מסוגו עבור יצרנית רכב מערבית ותיקה. להזכירכם סטלנטיס היא התוצר של איחוד FCA עם PSA.
מנכ"ל סטלנטיס, קרלוס טאוורס, אמר בינואר שבכוונתו לבנות רכב חשמלי המבוסס על טכנולוגיות של ליפמוטור הסינית, על אדמת אירופה, צפון אמריקה או בשווקים אחרים. למעשה הפריסה העולמית של סטלנטיס תאפשר לה לייצר רכב חשמלי זול ובמחיר תחרותי בכל שוק בו תצטרך להתחרות ביצרניות רכב חשמלי סיניות (מי אמר BYD?).

בשלב ראשון, סטלנטיס בוחנת לייצר כ-150,000 רכבים חשמליים זולים בשנה (על בסיס פלטפורמות ליפמוטור) במפעל Mirafiori ההיסטורי של פיאט בטורינו. המכוניות ממיראפיורי ישווקות דרך רשת הסוכנים של סטלנטיס ברחבי אירופה. דבר זה מעורר שאלה שאולי תהיה רלוונטית בעתיד הקרוב גם עבורנו – כאן בישראל – שכן סטלנטיס ו-ליפמוטור מיוצגים בישראל על ידי שלושה יבואנים שונים (לובינסקי, סמלת ומטרו מוטור כשבאחרונה יש לקבוצת קרסו – "פריזבי" – אחזקות).
כל זה כשברקע האיחוד האירופאי מודיע כי במסגרת החקירה באשר לתנאי תחרות לא הוגנים של יצרנים סיניים באירופה, הושגו עדויות שהממשל הסיני מעניק סובסידיות ליצוא של רכב חשמלי מסין לאירופה באמצעות "העברה ישירה של כספים" – כך לדברי האירופאים.
האיחוד עדיין נמצא בעיצומה של החקירה אם כי צעדי מנע ראשונים עשויים כבר להיות מוחלים במטרה להגן על יצרני האיחוד האירופי. החקירה אמורה להסתיים עד נובמבר, אם כי האיחוד האירופי עשוי להטיל מכסים זמניים כבר מחודש יולי הקרוב ואף רטרואקטיבית.