רוני נאק
אם הלנדקרוזר הוא האייקון של טויוטה והקורולה היא הלחם והחמאה של טויוטה, קאמרי היא אחת המכוניות החשובות ביותר של טויוטה. לא במקרה זו הסדאן הנמכרת ביותר בארצות הברית מזה 19 שנים, רצופות יותר או פחות. נתוני המכירות מארה"ב לבדה (ללא קנדה) מלמדים על כ-400 אלף יחידות של קאמרי הנמכרות בה מדי שנה. מתחילת 2021, עלו על כבישיה 210 אלף קאמרי. זה יותר ממספר הקורולות שנמכרו שם ויותר מדגם האוולון הגדול יותר. בין השאר בזכות ציון גבוה בקונסיומר ריפורטס המדרג אותה ראשונה באמינות לפני הונדה אקורד וסובארו לגאסי (שכבר לא משווקות אצלנו) – מקום ראשון עליו היא שומרת ברציפות משנת 2000. כך שיש לטויוטה הרבה מוטיבציה שלא לפשל כשמגיע הרגע לרענן את הדגם. ועכשיו הוא אצלנו.

מה חדש?
טויוטה קאמרי XLE המשווקת בישראל עברה כמה עדכונים קלים-אך-משמעותיים. חיצונית תמצאו מתיחת פנים עם חזית חדשה ומודרנית יותר, חרטום היורד מעט קרוב יותר לכביש ונותן לוק מחודד ועם קווי רוחב נוכחים המחזקים את המראה בממד הרוחב ותחושת הממדים של הסדאן הגדולה. עוד מן החוץ אפשר לציין חישוקי גלגלים 18 אינץ' בעיצוב חדש, גווני צבע חדשים ויחידות תאורה אחוריות בגוון שונה. המטרה הייתה לתת לרכב המנהלים לוק יותר עדכני ויותר "פרימיומי" – וזה הצליח.

בתוך תא הנהג טויוטה סוגרת את הפערים עם מסך מולטימדיה 9 אינץ' גדול וצף מעל לדשבורד (פתרון שאני לא מת עליו אבל זה-מה-יש) אבל חשוב מזה משלבת גם ממשקי קארפליי ואנדרואיד אוטו ומערכת הפעלה בעברית. לוח המחוונים משלב מחוגים קלאסיים עם מחשב דרך גדול ועתיר מידע. כמו שחווינו בדגמי ראב-4 ו-היילנדר גם כאן פיזור נוריות החיווי השונות דורש הסתגלות והיכרות עם מוצרי טויוטה ואינו מאד אינטואיטיבי.
עוד עברה הקבינה שדרוג מהותי עם ריפודי עור חדשים, ברמה סופר-גבוהה, שמרימים מאד את תחושת האיכות שיש לקאמרי בתפקידה גם כרכב מנהלים מהודר.

במימד הבטיחות, השליכה טויוטה לתוך הקאמרי את חבילת הסיוע והבטיחות האקטיבית הנרחבת ביותר. דרגת בטיחות 8 הגבוהה ביותר אצלנו. רמת בטיחות המסמנת שיפור מהותי ביחס לדור היוצא ועם פונקציות חדשות. בניהן אפשר למנות סייען פניות בצומת, סייען היגוי בחירום, בקרת שיוט אדפטיבית עם יכולת לקרא את תמרורי התנועה ולהתאים את מהירות הנסיעה אליהם, מרכוז אקטיבי של נתיב הנסיעה וכמובן תזכורת שלא לשכוח ילד במושב האחורי. כל זה בנוסף ל-7 כריות אוויר ומערכות בקרת יציבות ומשיכה.

את מערכת ההנעה אתה כבר מכירים היטב מהטויוטה ראב-4. היא מכילה מנוע בנזין אטמוספרי בנפח 2.5ל' אשר יחד עם מנוע חשמלי מפיקה 218 כ"ס. אגירת החשמל נעשית בסוללת ניקל-מטאל כאשר הטעינה היא עצמית ללא חיבור לשקע חיצוני. הביצועים הרשמיים מציינים 8.5 שניות ל-100 קמ"ש וצריכת דלק משולבת של 18.5 קילומטרים לליטר.
נהיגה
לאחר תקופה ארוכה של נהיגה רק ב-SUV, רכבי פנאי וג'יפונים לסוגיהם – החזרה למכונית כביש דרשה פרק הסתגלות. כבר לא ישיבה גבוהה, אלא ישיבה עמוקה ועטופה בקבינה מהודרת ומבוצעת היטב – בהחלט אחד הביצועים הטובים של טויוטה בואכה לקסוס. הנהיגה בקאמרי החדשה גם הזכירה עד כמה טובות הן מכוניות המנהלים הגדולות. במונחים של נוחות נסיעה וכמובן התנהגות כביש ובטיחות דינאמית. הפיזיקה כאן ברורה: מרכז כובד נמוך, בסיס גלגלים ארוך של 282 ס"מ ומפשקי גלגלים רחבים. כל זה נתמך על ידי תמוכות מקפרסון בחזית ועצמות עצה כפולות מאחור.

התוצאה היא תא נהג ותא נוסעים שהוא לא רק מרווח אלא שהפלטפורמה מציעה נוחות נסיעה, אחיזת כביש והתנהגות נהדרת. כל זה עם משקל עצמי מאד סביר של 1,595 ק"ג בלבד.
בעיר כדאי לשים לב לצד הקדמי-תחתון של הפגוש הקדמי. בעיקר בחניה. מרווח גחון של 14.5 ס"מ בהחלט שמספיק כדי למנוע גירודים על פסי האטה או על פסי הגומי המעצבנים האלה שלפעמים שמים בחניונים ומקפיצים את הרכב. ספיגת המהמורות טובה, בידוד הקבינה מהן מצויין ויכולת התמרון הטובה מקבלת תמיכה ממערך חיישני חניה המשפר מאד את ההתמצאות במרחב. למרות הנומך, הראות החוצה טובה מאד כשרק מימד הגובה מגביל את הראיה מעל לגגות הרכבים שבפקק.
הממדים: 488 ס"מ לאורך ורוחב של 184 ס"מ משמעותם ש"חתימת החניה" של הקאמרי החדשה אינה מוגזמת ותוכלו למצא ספייס במידה בכל חניון מסודר או במקביל למדרכה מבלי לחרוג לרוחב.
נתון חשוב נוסף: נפח תא המטען (אחת החוזקות של הסדאן הגדולה) עומד על 524 ליטרים מכובדים.

כוחה של הקאמרי החדשה הוא מחוץ לעיר. אם בשיוט מנומנם על כביש מהיר כשמערכות בקרת השיוט ושמירת הנתיב דולקות ומספקות שכבת הגנה נוספת על נהג שגם ככה דעתו מוסחת כל העת. ההתממשקות למולטימדיה קלה ומהירה, במקרה שלנו על כבל לאנדרואיד, ומאותו הרגע נסענו על ה-WAZE שלנו, עם המוזיקה שלנו ועם גישה מלאה לאנשי הקשר, היסטוריית שיחות וכל המידה שיש בנייד.
השיוט נוח ומהיר מאד. הקרבה לכביש, ביחס ל-SUV, אף מחזקת את תחושת המהירות – וזה הרמז היחיד מכיוון כשמעט ואין רעשי רוח או כביש והמנוע שקוף לגמרי אי שם בחזית – למעט אותם מקרים שבהם צריך פרץ כוח כדי לעקוף.

בקטעי כביש מפותלים ומורדות ארוכים ניצלנו את המשוטים שבגב גלגל ההגה כדי לשלוט טוב יותר בעוצמת המנוע ולמנוע שימוש מיותר בבלמים (אלו בעלי יכולת רגנרציה לטעינת הסוללה). עד כמה שזה רלוונטי כאן…התנהגות הכביש הפתיעה לטובה. האחיזה נהדרת, תגובות השלדה מדודות ונכונות ואפילו ההיגוי דייק ותקשר ואפשר לנו לחצות קילומטרים ארוכים בקצב נמרץ וללא דרמות.
צריכת הדלק הממוצעת בימי הבחינה (פקקים, סידורים בפרברים ונהיגה אחת ממש ארוכה) עמדה על כ-16 קילומטרים לליטר.
מה פחות
כמכונית שיוט למרחקים ארוכים הייתי כן רוצה לראות ברשימת האבזור אוורור למושבים הקדמיים בנוסף לחימום שקיים.
בסיס המושבים מוצק למדי אפילו לישבני השרירי. אחרי כשעת נסיעה העניין מורגש היטב באחוריים.
בנוסף, תא המטען אמנם גדול אבל שפת ההעמסה צרה והמפער שנפתח כשדלת תא המטען פתוח לגמרי לא מאד גדול.
סוללת ניקל-מטאל. כשהעולם עבר כבר לליתיום-איון ויש טכנולוגיות ממשיכות, יותר מכל זה חושף את הפז"מ של מערכת ההנעה.

סיכום
כל מנהל, חשוב שידע לנהל סיכונים בארגון שלו. ובתרגיל שנקרא לו :"איזה רכב מנהלים חדש לקנות?", עם טויוטה קאמרי לא תפלו. זה הכי ללכת על בטוח שרק אפשר. נכון, אין כאן את החדשנות של יונדאי סונטה החדשה, או את האופי היורופאי של סקודה סופרב (אם תמצאו כזו במלאים) – אבל כן יש את אחד הדגמים שטויוטה יודעת לייצר הכי טוב שניתן וכזה שזוכה להכרה והערכה בעיקר בזכות מוניטין אמינות מצוינים.