רוני נאק
זיקר 001 היה הדגם הראשון של מותג הפרימיום לבית ג'ילי (שספג לתוכו לאחרונה את לינק&קו) וכמו מותגים אחרים בקבוצת הענק הזו הוא מנצל פלטפורמה חשמלית חדשה-יחסית שיתרונה הוא תמיכה בשורה ארוכה של מערכות ADAS (מערכות סיוע לנהג ובטיחות אקטיביות) רבות ומגוונות כולל נהיגה עצמית בשווקים שאינם מערביים.
אצלנו בישראל מציעה היבואנית שלוש גרסאות: לונג ריינג' עם הנעה אחורית וטווח רשמי של 620 ק"מ. פרפורמנס כפול מנועים וטווח של 594 ק"מ והגרסה שהגיעה למבחן ומכונה "קריפטון" (שאגב, זה ה-Kr של היסוד "קריפטון" בטבלה המחזורית ושתי האותיות בסיומת שם המותג) ולה שני מנועים וטווח רשמי של 585 ק"מ. מחיר גרסת הכניסה עומד על 283,990 שקלים בעוד שרכב המבחן ברמת קריפטון עולה 344,990 שקלים.

על העיצוב של ה-001 דובר לא מעט. רק אזכיר שמדובר ב"שוטינג ברייק" ספורטיבי למראה שקיבל השראה מלא מעט אייקונים מערביים. זאת, בנוסף לטאצ' עיצובי – בחזית – שמחדד את הזהות המותגית של הרכב.
לממדים הגדולים חלק לא מבוטל ביצירה של "אפקט כניסה" המרשים שיש לרכב. בסיס הגלגלים הוא 299.9 ס"מ ארוכים, האורך הכולל הוא 495.5 ס"מ, הרוחב נושק לשני מטרים עם 199.9 ס"מ והגובה 156 ס"מ. לתא המטען קיבולת של 539ל' והגישה אליו דרך דלת חשמלית שעולה יחד עם השמשה האחורית ומאד מקלה על הגישה פנימה.
הנעה
גרסת קריפטון מצוידת בשני מנועים חשמליים עם הספק משותף של 544 כ"ס וכ-70 קג"מ (זהה לגרסת הפרפורמנס). המנועים מוזנים מסוללת ליתיום-יון עם קיבולת של 100 קוט"ש אשר מספקת טווח רשמי של 580 ק"מ (לפי צריכת אנרגיה רשמית של 18.5 קוט"ש ל-100 ק"מ). עוד מסוגלת הסוללה להזרים מספיק אנרגיה למנועים כדי להאיץ את הרכב השוקל 2.33 טונות ל-100 קמ"ש ב-3.8 שניות ולמהירות סופית של 200 קמ"ש – שהיא גבוהה ביחס לרכב חשמלי.

מהצד החשוב של טעינת האנרגיה, ה-001 מסוגל להנות מטעינה אולטרה מהירה של עד 200 קילו-וואט ואולי חשוב מזה (בהחלט יתרון יחסי של זיקר בעניין) טעינת AC של עד 22 קילו-וואט שאותה ניצלנו היטב בנסיעת המבחן.
בנוסף לכך הקריפטון מצויד במתלי אוויר אדפטיביים עם שינוי גובה וגם בבורר מצבי נהיגה בעל תפקודים רבים יותר – לרבות מצב OFFROAD המתאים לדרכי עפר (ולא לשטח קשה ממש…בואו). המרווח המינימלי הוא 162 מ"מ. מכאן נוסיף עד לגובה הרגיל עוד 55 מ"מ ועד לגובה המקסימלי עוד 35 מ"מ ואז יש לנו מתחת לסרן האחורי מרווח של 162 + 55 + 35 = 252 מ"מ. כשמתחת לסרן הקדמי נפחית 10 מ"מ ביחס למצב הנמוך ביותר שלו ונקבל 242 מ"מ. שינויי הגובה נעשים באופן אוטומטי ועם יכולת מוגבלת יחסית של הנהג לשלוט בהם (למשל ירידה אוטומטית מהמצב הגבוה ביותר כשמהירות הנסיעה מגיעה ל-40 קמ"ש למשך 5 שניות או יותר).

אבזור נוחות ובטיחות
חבילת הסיוע לנהג והבטיחות האקטיבית (פיתוח של מערכת מבית מובילאיי) כוללת בקרת שיוט אדפטיבית, ניטור נהג, שמירה על נתיב, התרעה משכחת ילדים, קורא תמרורים, סייען חניה. 7 כריות אוויר, מערכות בקרת יציבות ומשיכה ועוד שלל התרעות שונות – דירוג הבטיחות המקומי הוא 8 מתוך 8 וזה נייס.
האיבזור הייחודי לגרסה כולל: מתלי אוויר, חישוקי גלגל 22 אינץ' בעיצוב שונה ולטעמי נאה יותר מאלה שבגרסת פרפורמנס. תמצאו גם סגירת דלתות רכה בכל הדלתות, מראות צד נוגדות סינוור, תאורת אווירה עם 12 גוונים, רטט למושבים הקדמיים ואוורור למושב הנהג וכן בקרת אקלים עם איזור אקלים שלישי – אחורי – הנשלט על ידי מסך דיגיטלי קטן מאחור. בנוסף, ישנו תפקוד להדמית צליל מנוע – לא השתמשתי. כך השתמשתי במערכת השמע המעולה מבית ימהה, בדלת תא המטען החשמלית ואפילו הסרתי את המדף הפנימי וגיליתי את הרצפה הכפולה שתחתיה הסתתר כבל טעינה AC. למושבים הקדמיים הזחה חשמלית וזיכרונות ובנוסף, אפשר לשנות את זווית חצאי המושב האחורי דרך התפריט הרלוונטי במסך הראשי.

העיצוב הפנימי לא שונה מזה של הגרסאות האחרות וכך גם גודל מסך המולטימדיה הגדול 15.4 אינץ', לוח מחוונים 8.8 אינץ' וגם תצוגה עילית רחבת זווית וצבעונית. אגב, בקרוב צפוי להיות עדכון תוכנה שבמסגרתו ממשק ההפעלה יהיה זמין גם בעברית. אנשי זיקר סיפרו לנו שמדובר בשבועות בודדים.
בכבישים
אם אי פעם תצטרכו להמחיש לעצמכם איך זה לנהוג ברכב ללא מגבלה של כוח. עשו נסיעה ב-001 הזה. מכונית עם 70 קג"מ זה דבר שנותן הרבה – במובן ה"עבה" של המילה "הרבה". הרבה תאוצה מהמקום, הרבה כוח זמין בכל תחומי המהירות ההגיוניים, הרבה "סחיבה" בתאוצות ביניים ויכולת קסומה כמעט למחוק ולהעלים עליות באבחת מצערת קלילה.

הביצועים מגיעים בצד אחד בצורה מאד מאופקת וחלקה כשהרכב במצב ECO או COMFORT – או בצורה פראית במצב SPORT – או אז כדאי שתתכוננו לתאוצה מכווצת סוגרים ומומלץ שיהיה הרבה כביש פנוי לפניכם. כי העסק הזה זז במהירות מפתיעה ולא מפסיק להאיץ עד שהנוף נמרח היטב בחלונות הצד.
בנהיגה רגועה ה-NHV מצויין, בידוד החום והרעש מהזיגוג הכפול יסודי, מתלי האוויר עושים עבודת בידוד מצוינת ורוב הזמן – במצב של שיוט מהיר – הריחוף מעל לכביש מושלם.
מאחור יש מרחב גדול מאד לנוסעים ורק מעט יותר רחש כביש מגיע מבתי הגלגלים שמאחור. הייתי רוצה מעט יותר תמיכה לרגליים אבל בואו – לא נהיה קטנוניים. שם, במושב האחורי יש גם שקעי USB ואיזור אקלים משלהם.

צריכת האנרגיה הממוצעת במהלך 657 קילומטרים של מבחן עמדה על 21.6 קוט"ש ל-100 ק"מ. ראינו 24 קוט"ש ל-100 ק"מ בשיוט מהיר של 120 קמ"ש היכן שמותר על כביש 6 וצריכת האנרגיה ירדה ל-20 קוט"ש ל-100 ק"מ בשיוט של 95 קמ"ש על כביש 90. מה שנותן לנו טווח של כ-460 קילומטרים.
הגענו ליעד הראשון, המבואה של פארק תמנע, עם 20% בסוללה והתחברנו לעמדת טעינה AC וזו סיפקה 22 קילו-וואט שנזללו בשקיקה במשך שלוש שעות של רכיבה לאורכו של סינגל המכרות המהולל. כשחזרנו לזיקר מצאנו אותו עם 85% טעינה. כך שכבר יכולנו לחזור הביתה למרכז מבלי לעצור לטעינה נוספת. נפלא.
מצב השטח כמעט שהצליח לפתות אותנו להיכנס לדרך עפר – ולו רק לסשן צילומים של אחרי הצהריים בערבה. אבל השכל הישר בכל זאת ניצח. בכל זאת חישוקי 22 אינץ' וצמיגים בחתך נמוך הם פגיעים מאד, מתלי האוויר יורדים אוטומטית ממצב שטח כשמהירות הנסיעה עולה מעל ל-40 קמ"ש ובנוסף, שם למטה יש סוללת ענק שאם תקבל מכה חזקה – זה יהיה הסוף של הרכב הזה ושלי.

מה פחות
לזיקר 001 קריפטון יש מסה משמעותית, הדורשת ריסון בעיקר כשהקצב עולה והכביש גלי, מפותל או שניהם גם יחד. כיול המתלים חסר ריסון וזה גורם לנידנודים בכביש מוזנח או אם מנסים לנהוג חזק בכביש מפותל. זיקר כמו מותגים סיניים רבים – זה כנראה עניין תרבותי – יוצרת מתלים שמתמודדים נהדר עם אספלט עירוני שבור במהירויות של פקקים. וגם כאן.
בקרת השיוט, חרף אילן היוחסין שלה והעובדה שהיא עובדת היום טוב יותר מאשר בתחילת השיווק של הרכב בארץ, עדיין חרדתית מדי לטעמי. זה מתבטא בכך שהיא יוזמת האטה משמעותית בכל עקומה בכביש. אפילו הורדה של 10 או 20 קמ"ש ממהירויות שיוט רגועות כמספר שעל תמרורי הדרך – וזה מוזר.
התפעול של "הכל" דרך המסך המרכזי פחות הציק לי הפעם. אולי בשל המודעות לתפעול, פשוט הגדרתי את כל מה שהיה צריך לפני התחלת הנסיעה. כולל השבתה של חלק מההתרעות המציקות-יותר שחוזרות לעבוד כברירת מחדל בכל התנעה.

לסיכום
על פניו, הדגם שהוא ספינת הדגל של זיקר בישראל אינו זול, ב-345 אלפי שקלים זהו סכום משמעותי. אבל מנגד נהג שיבחר ברכב הזה יקבל הרבה מאד, הרבה "מכונית" במובנים של עושר אבזור, יכולת דינאמית, טכנולוגיות מתעדכנות ויכולת טעינה מהירה יותר. אם מסתכלים סביב על מה שיש דומה ממותגי המערב יהיה עליכם לשלם סכום כפול כדי לקבל חבילה כה עשירה ביכולת רב גונית וביצוע מוקפד.

ואף מילה על כך שזה דגם מיושן שחודש בסין כבר לפני שנה.